8.3.15

Το δημογραφικό πρόβλημα "νάρκη" στα θεμέλια της χώρας...

Το δημογραφικό πρόβλημα νάρκη στα θεμέλια της χώρας
Βραδυφλεγή βόμβα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα, αποτελεί το δημογραφικό.

Η...
τελευταία αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, που έχει κατατεθεί τόσο στην Κομισιόν όσο και στο υπουργείο Εργασίας, εκτιμά ότι το 2060 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει συρρικνωθεί στα 8,5 εκατ.

Παράλληλα, στο όχι και τόσο μακρινό 2060, έξι στα δέκα άτομα του ενεργού πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, ενώ 1 στους 4 Έλληνες, ηλικίας από 65 έως 74 ετών, θα εργάζεται. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 71,9, ενώ το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης θα έχει μειωθεί δραματικά.

Το ποσοστό αναπλήρωσης για το σύνολο των συνταξιοδοτικών δαπανών από 80% σήμερα θα πέσει στο 56,8%. Η σημαντική μείωση, μάλιστα, ξεκινά από το πολύ πιο κοντινό μας 2020, όταν το ποσοστό αναπλήρωσης θα έχει ήδη υποχωρήσει στο 64,6%.

Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα ούτε επί τα χείρω ούτε πολύ περισσότερο επί τα βελτίω, όπως σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση.

Επίσης, θα παραμένουν στην αγορά εργασίας ολοένα και μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Έτσι, το 2030 το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 14,3% και το 2060 εκτινάσσεται στο 24,4%.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: