23.3.15

Τράπεζα της Ελλάδος: Πόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί...


Δείτε τον πίνακα...
Κείμενα που συντάχθηκαν στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και αφορούν σε μελέτες που έγιναν από γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ειδικούς που εργάστηκαν για λογαριασμό του...
δημοσίου στο πλαίσιο των διεθνών διασκέψεων, καταδεικνύουν το ποσό που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα.


Τα κείμενα αφορούν σε εκθέσεις της εποχής που περιλαμβάνονται σε επετειακές εκδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν εξαντληθεί και ο αναγνώστης μπορεί να τα αναζητήσει μόνο στην βιβλιοθήκη της κεντρικής Τράπεζας.

Στην επετειακή έκδοση για τα πενήντα χρόνια της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκδόθηκε το 1978 αναφέρονται μεταξύ των άλλων:

«Η διάσκεψη για τις επανορθώσεις που έγινε μεταπολεμικά στο Παρίσι (Paris conferebce on Reparations) δέχθηκε ότι η αξία των υλικών ζημιών της Ελλάδος από τον πόλεμο έφτασε στα 3.813.407.000 δολάρια. Υπολόγισε επίσης το συνολικό ύψος των υλικών ζημιών, των εξόδων κατοχής και των κυβερνητικών δαπανών κατά το διάστημα του πολέμου και της κατοχής στο ποσό των 8.451.833.000 δολαρίων. Σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε τη δαπάνη για πολεμικές συντάξεις και την αξία των παραγωγικών μέσων και κεφαλαίου κινήσεως που χάθηκαν στην κατοχή...». (σελ.214).

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «...Στις διεθνείς διασκέψεις που είχαν συγκληθεί αμέσως μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να ρυθμίσουν το θέμα των επανορθώσεων, η Ελλάς παρουσίασε ως απαιτήσεις της για τις καταστροφές που είχε υποστεί, τα ποσά αυτά αναγράφονται στον πίνακα:

Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονταν οι ζημίες που είχαν υποστεί οι αρχαιολογικοί θησαυροί της χωράς, οι ζημίες των Ελλήνων εκτός της Ελλάδος, τα ποσά που δαπανήθηκαν για τον καθαρισμό των θαλασσών από νάρκες κ.λπ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: