27.3.15

Μαξίμου: Στόχος πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%...

Μαξίμου: Στόχος πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και 1,4% ανάπτυξη ... και 1,4% ανάπτυξη...


Το Σάββατο ξεκινά τις εργασίες του, δια ζώσης, στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο θα...
συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση, αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως ξεκαθαρίζουν, οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

"Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες" σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ερμηνείες περί ανακοίνωσης στάσης πληρωμών μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί. Αφορμή για τη διευκρίνιση αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι νωρίτερα σε ενημερωτικό σημείωμα για το ιστορικό της διαπραγμάτευσης, αναφερόταν πως η κυβέρνηση "έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014.

"Το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί", επισημαίνουν...
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: