1.2.15

Οι συμμαχίες του Τσίπρα εν όψει Συνόδου...


Ιδιαιτέρως κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες για την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και την πρώτη παρουσία Τσίπρα ως πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. 
Στόχος του πρωθυπουργού είναι...
να μην βρίσκεται μόνος του στο τραπέζι απέναντι στους 26 ευρωπαίους ηγέτες. 

Γι αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά κύκλο σημαντικών συναντήσεων με τον Ιταλό ομόλογο του Μ. Ρέντσι και τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ οι οποίοι διαφωνούν με την πολιτική λιτότητας της Α. Μέρκελ. 

Ενδιαμέσως και αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ήδη στο Παρίσι και στις 6 το απόγευμα θα δει το Γάλλο ομόλογο του. 

Μετά το σκηνικό κρίσης που δημιουργήθηκε και προκάλεσε ψυχρολουσία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ο πρωθυπουργός με δήλωση του στο Bloomberg ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά τόνισε πως θα σεβαστεί την εντολή του ελληνικού λαού που ζητά να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τους Μ.Σουλτς. Μ.Ντράγκι και Γ.Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να σταματήσει τη διαπραγμάτευση, παρά τις αντίθετες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. 

«Θέλουμε χρόνο»

Στην δήλωσή του προς το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι υποχρέωσή του να σεβαστεί την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η χώρα δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, ενώ ζήτησε χρόνο προκειμένου η Ελλάδα να δημιουργήσει το δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης. 

Καθησυχαστικές διευκρινίσεις

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι ενόψει της διαπραγμάτευσης, καθώς από δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις αποτυπώθηκε με στρεβλό τρόπο η εντύπωση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Μάριο Ντράγκι, Μάρτιν Σούλτς και Γ.Ντάισελμπλουμ. Στη συνομιλία τους ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη θέση τους για μια αμοιβαία επωφελή λύση του ελληνικού προβλήματος για τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε και ο επικεφαλής του eurogroup προκειμένου να διευκρινίσει ότι παρά την ένταση που υπήρξε με τον Γ.Βαρουφάκη οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. 

Στον έλληνα πρωθυπουργό τηλεφώνησε και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον ενημέρωσε για την συζήτηση στο δείπνο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα στο δείπνο δεν ήταν…ανθρωποφαγικό , με Μέρκελ και Ολάντ να αναμένουν τις ακριβείς θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μπαράζ επαφών του Γ.Βαρουφάκη

«Μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκινά ο Γ.Βαρουφάκης. 

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας). 

Αύριο, ο Γ.Βαρουφάκης θα επισκεφθεί στο Λονδίνο, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν στις 11:00 το πρωί (13:00 ώρα Ελλάδος) με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι. 

Την Τρίτη, ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου στις 11:30 το πρωί (12:30 ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, στο Υπουργείο Οικονομικών.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: