10.1.15

Πέθανε ο σκηνοθέτης, Φραντσέσκο Ρόζι...

Πέθανε ο σκηνοθέτης Φραντσέσκο Ρόζι
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φραντσέσκο Ρόζι πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έναν από τους κορυφαίους  δημιουργούς του κινηματογράφου. 
Είχε...
βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «η Υπόθεση Ματτέι», το 1972, και με τον Χρυσό Λέοντα Καριέρας στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2012.

Από τα γνωστότερα έργα του, επίσης, είναι «τα Χέρια πάνω στην πόλη», του 1963 (Χρυσός Λέοντας Βενετίας) και το «Λάκι Λουτσιάνο», του 1973, με αναφορά, αντίστοιχα, στην άνευ ηθικών δισταγμών οικοδομική εκμετάλλευση των ιταλικών πόλεων και στον μαφιόζο ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου οργανωμένου εγκλήματος. Στις περισσότερες επιτυχημένες ταινίες του, ο Ρόζι συνεργάσθηκε με τον κορυφαίο Ιταλό ηθοποιό Τζαν Μαρία Βολοντέ.

Σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, με καταγωγή από την Νάπολη, κατήγγειλε πάντα την κακοδιαχείριση, την διαφθορά, την οικονομική βουλιμία μεγάλου μέρους των πολιτικών.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη του Λουκίνο Βισκόντι και θεωρείται ένας από τους δημιουργούς του λεγόμενου « πολιτικού κινηματογράφου κοινωνικής καταγγελίας».

Το τελευταίο αντίο στον Φραντσέσκο Ρόζι πρόκειται να πουν φίλοι, συνάδελφοι και όλοι όσοι αγάπησαν τα έργα του, την Δευτέρα το πρωί, σε μη θρησκευτική τελετή η οποία θα οργανωθεί στην Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: