30.1.15

Το θαύμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»...

Μία εφημερίδα που ανήκει στους εργαζόμενους και στηρίζεται αποκλειστικά από τους αναγνώστες της. Και λέω πως αποτελεί ένα «θαύμα», μια και...
πάει πολύ καλά. Το προηγούμενο Σάββατο λόγου χάριν ήταν δεύτερη με 17.700 φύλλα, πίσω μόνο από τα ΝΕΑ (με τις προσφορές)

Η εφημερίδα ανήκει στους 141 εργαζομένους της. Από τον Λευτέρη και τον Γρηγόρη στην είσοδο, στο ισόγειο, μέχρι τη Λήδα στο εμπορικό και τον Πάνο στις κυκλοφορίες που βρίσκονται στον 7ο όροφο της Κολοκοτρώνη 8. Είμαστε 141 συνεταιριστές σε όλες τις δομές μίας εφημερίδας. Δημοσιογράφοι, διορθωτές, συντάκτες ύλης, ατελιέ, διοικητικοί, λογιστήριο, άνθρωποι στο τυπογραφείο και στη διανομή, τα κορίτσια στην είσοδο και στο τηλεφωνικό κέντρο. Μία ολόκληρη εφημερίδα και το efsyn.gr από το Α έως το Ω που ανήκουν στους δικούς τους ανθρώπους.

Άσε δε που είμαστε μία οικογένεια (με τους τσακωμούς της πολλές φορές, αυτό έλειπε δα). Μέχρι και μας μαγειρεύουν κάποια από τα κορίτσια της εφημερίδας, μπαίνεις ας πούμε Καθαρή Δευτέρα και βλέπεις να έχουν απλώσει στα γραφεία του διεθνούς τμήματος, ένα σωρό σαρακοστιανά. Είμαστε κι όλοι μαζί σε έναν όροφο, θέλοντας και μη τα μοιραζόμαστε όλα. Να δείτε μόνο τι γίνεται στις ονομαστικές γιορτές, με τα φαγητά, τα γλυκά και τα τσιμπούσια... Έχουμε κλείσει δύο χρόνια και τρεις μήνες.

Το καλό είναι πως η εφημερίδα δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα ευρώ σε τρίτους. Ούτε στο δημόσιο, ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν έχει και τον παραμικρό τραπεζικό δανεισμό. Αν δηλαδή αυτή τη στιγμή η «Εφημερίδα των Συντακτών» κλείσει, οι εργαζόμενοι παίρνουν το καπελάκι τους και φεύγουν χωρίς το παραμικρό θέμα, χωρίς καμία υποχρέωση προς τρίτους.
Και είναι απολύτως καθαρή. Ούτε κρυφούς χρηματοδότες έχει, ούτε αρθρογραφεί κανένας με ψευδώνυμο, ούτε τίποτε. Σας το λέω με το χέρι στην καρδιά. Αυτά τα ολίγα και συγγνώμη για τη συγκεκριμένη κουβέντα επί προσωπικού, Επιτρέψτε το μου μία φορά...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: