15.12.14

Σενάρια αντικατάστασης Σαμαρά από τους "ΝY Times"...

 
Υπαίτιος του φόβου ο πρωθυπουργός...
Πιθανή βλέπει την περίπτωση παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά και την αντικατάστασή του από...
τεχνοκράτη, που θα μπορέσει να πείσει τους
ανεξάρτητους να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτενές άρθρο που δημοσιεύεται στους New York Times.

Το δεύτερο σενάριο, που προκρίνει ο αρθρογράφος είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν θα έχει αυτοδυναμία, να αναγκαστεί να αμβλύνει τις θέσεις του, ώστε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το τρίτο και πρωτότυπο σενάριο, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (του οποίου τη νίκη σε ενδεχόμενες εκλογές θεωρεί δεδομένη) να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές και εκεί μετά από αλλαγή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία  –προτείνει μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη- η κυβέρνηση, να επιστρέψει… δριμύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο θεωρεί υπεύθυνο για τον φόβο των αγορών, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ σε άλλα σημεία τον χαρακτηρίζει ασταθή ηγέτη και μη δημοφιλή.

Ολόκληρο το κείμενο του Hugo Dixon, στους New York Times


 
«Η Ελλάδα είναι ακόμα αρκετά βήματα μακριά από το χάος. Η Αθήνα έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνική πολιτική που επαγγέλλεται το κόμμα αυτό της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το ευρώ, την Grexit, αν βέβαια εφαρμοστεί στο σύνολό του. Όμως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ισχύσουν μια σειρά από ατυχείς συγκυρίες.

Πρώτον, η Βουλή θα πρέπει να αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο. Αυτό, ομολογουμένως, είναι πιθανό. Ο πρόεδρος χρειάζεται την υποστήριξη περίπου του 60% των μελών του κοινοβουλίου και η κυβέρνηση, μπορεί να υπολογίζει σε λίγο περισσότερο από το 50%  υπέρ του υποψήφιου που έχει προτείνει.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια πιθανότητα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, να πείσει αρκετούς βουλευτές να αλλάξουν θέση, ώστε να βρεθεί λύση. Υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός να παραιτηθεί και στην θέση του να μπει ένας τεχνοκράτης ώστε να πείσει την πλειοψηφία, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η Αθήνα θα μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την λεγόμενη Τρόικα – Την Ευρωπαϊκή επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- για την μελλοντική οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει σε έναν λίγο πιο «σφιχτό» προϋπολογισμό για το 2015, να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και να δεχτεί την επιτήρηση της οικονομικής της δράσης. Θα είναι πιο εύκολο να «χωνευτούν» αυτοί οι όροι, έπειτα από μια επιτυχημένη προεδρική εκλογή.

Σε ανταπόδοση, η Αθήνα θα μπορέσει να πάρει την τελική δόση, του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης και μια «προληπτική πιστωτική γραμμή» από την Ευρωζώνη. Θα μπορούσε ακόμα να λάβει και περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των δανείων.

Αν συμβούν όλα αυτά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις αγορές για να χρηματοδοτηθεί. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την εκλογή του Προέδρου. Παρότι η θέση είναι κυρίως τιμητική, το Σύνταγμα προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εκλογής πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.

Αν ο κ. Σαμαράς κερδίσει τις εκλογές, οι οποίες αναμένονται στο τέλος Ιανουαρίου, θα μπορεί να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Θα προσπαθήσει να φοβήσει τους ψηφοφόρους, ώστε να τον στηρίξουν, σκιαγραφώντας μια μακάβρια εικόνα για το τι θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι απίθανο, ο κ. Σαμαράς να πετύχει. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Σίγουρα το κόμμα του, θα είναι αυτό που θα κερδίσει.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει το πρόγραμμά του, η προοπτική για την Ελλάδα είναι ζοφερή. Μεταξύ άλλων λαϊκίστικων πολιτικών, περιλαμβάνονται σχέδια για διαγραφή μέρους του χρέους και αύξηση δημοσίων επενδύσεων. Αμφότερες οι ιδέες θα προκαλέσουν σύγκρουση με την τρόικα και θα φέρουν την Αθήνα στον δρόμο προς την πτώχευση.

Ενώ η Ευρωζώνη, μπορεί να είναι προετοιμασμένη να τροποποιήσει τους όρους δανεισμού της Ελλάδας, δεν πρόκειται να αποδεχθεί διαγραφή. Ούτε πρόκειται να συμφωνήσει, να αφήσει την Αθήνα να αθετήσει τις δεσμεύσεις για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο κ. Τσίπρας, δεν θα είναι σε θέση να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς μια ελληνική χρεοκοπία μάλλον δεν θα προκαλέσει ντόμινο και σε άλλες χώρες. Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές και θα ξεμείνει από λεφτά. Τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες, ενώ θα ακολουθήσει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίου.

Αν ο κ. Τσίπρας, δεν συμμορφωθεί, η «Grexit» θα παραμένει ορατή. Τα καλά νέα, από την άλλη, είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο σενάριο, είναι απίθανο. Ο ένας λόγος, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω, όταν θα δει την τρόικα να μην υποχωρεί.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις εκλογές, δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα χρειαστεί την υποστήριξη ενός ή και δύο κεντρο-αριστερών κομμάτων. Του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού. Και τα δύο, είναι φιλοευρωπαϊκά και δεν θα συναινέσουν σε ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει τη χώρα στο γκρεμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα δυσκολευτεί ακόμα και να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι υποχωρήσεις που θα χρειαστεί να κάνει για να προσελκύσει αυτά τα κόμματα, δεν θα έχουν απήχηση στην ριζοσπαστική του πτέρυγα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Παρότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την έκβαση μιας δεύτερης αναμέτρησης, οι συντηρητικοί μπορούν να κάνουν το «comeback” –ιδιαίτερα στην περίπτωση που αντικαταστήσουν τον μη δημοφιλή πλέον Σαμαρά με κάποιον σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν νεότερο, ποιο κεντρώο ηγέτη.

Η αντικατάσταση του κ. Σαμαρά ίσως να είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο ενδεχόμενο. Παρότι ο κ. Σαμαράς είναι προτιμότερος από τον κ. Τσίπρα, έχει υπάρξει ασταθής ηγέτης. Το πιο πρόσφατο λάθος του, ήταν ότι υποσχέθηκε ότι η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης- μια κίνηση που φόβισε τις αγορές και κατέστησε αδύνατο να εξασφαλίσει μια καθαρή έξοδο. Ο συγχρονισμός ήταν κάκιστος, καθώς η Ελλάδα φαινόταν να ανασαίνει μετά την τρομερή ύφεση.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη θεά Τύχη. Κάποιες φορές έφερνε καλή τύχη, κάποιες κακή. Η Τύχη καταδιώκει και πάλι την πατρίδα της. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει εκτοξευθεί. Τα διάφορα σενάρια και υπο-σενάρια πολλαπλασιάζονται. Ένα από αυτά –ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να εφαρμόζει λαϊκίστικες πολιτικές- θα φέρει καταστροφή. Αυτό αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο. Τα υπόλοιπα σενάρια είναι πιο ευνοϊκά.»

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: