21.12.14

Podemos: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς κερδίσουμε η Ευρώπη θα... μπορεί αριστερά...

 
Την πεποίθηση ότι μία πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει και στην εκλογική νίκη των Podemos, «νομιμοποιώντας» την ευρωπαϊκή στροφή στην Αριστερά κόντρα στην καταστροφολογία, εκφράζουν τρείς Ισπανοί που «μπορούν» στο...
tvxs.gr. Οι ευρωβουλευτές των Podemos, Λόλα Σάντσες Καλντέντεϋ και Πάμπλο Ετσενίκε, καθώς και ο φιλόσοφος τους Χουάν Ντομίνγκο Σάντσες Εστόπ μιλούν για τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα των πλατειών στην ευρωβουλή αλλά και στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, το πολιτικό τους πρόγραμμα, την εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας κι εξηγούν πώς έκαναν τους Ισπανούς να συνειδητοποιήσουν ότι είναι Αριστεροι.
Ποιός είναι ο λόγος της επιτυχίας των Podemos;
Λόλα Σάντσες Καλντέντεϋ: Πιστεύω ότι η επιτυχία των Podemos πηγάζει από μία νέα ρητορική για την πολιτική. Mιλάμε όπως μιλούν οι άνθρωποι, στα σπίτια τους, στα μπαρ, στο δρόμο, στους χώρους εργασίας, με τους συντρόφους τους, με τους συναδέλφους τους. Πρόκειται για μια γλώσσα που ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί πιστεύουμε ότι ο καθένας από εμάς είναι ικανός να συμμετέχει στην πολιτική σκηνή.  Δεν χρειάζεται να είσαι κάποιο ξεχωριστό πρόσωπο, δεν χρειάζεται να είσαι εξαιρετικά έξυπνος, δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικά. Γιατί η πολιτική αφορά στα αλήθεια την κοινή λογική. Επομένως πιστεύω ότι η επιτυχία των Podemos πηγάζει από αυτό.
Ποιά ειναι η εσωτερική δομή των Podemos;
Χουάν Ντομίνγκο Σάντσες Εστόπ: Το Podemos έχει κεντρικά όργανα, μια ηγεσία με έναν γενικό γραμματέα τον Πάμπλο Ιγκλέσιας κι ένα μικρό συντονιστικό συμβούλιο 7 ατόμων γύρω του. Μετά στην ιεραρχία ακολουθεί ένα συμβούλιο πολιτών που αριθμεί 80 μέλη προερχόμενα μέσα από το κόμμα αλλά κι εκτός αυτού, γιατί οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές μας διαδικτυακά και μπορούν να επιλέξουν τις λίστες και τα άτομα που προτιμούν. Η αμέσως επόμενη δομή γύρω από την ηγεσία και το συμβούλιο των πολιτών είναι οι κύκλοι. Οι κυκλοι είναι ανοιχτές συνελεύσεις όπου οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα -δεν χρειάζεται να είναι μέλη του κόμματος. Πχ στις Βρυξέλλες έχουμε έναν κύκλο που κάνει συναντήσεις κάθε εβδομάδα και συζητούμε για όλα τα πολιτικά θέματα, τα εσωτερικά του κόμματος. Οι κύκλοι είναι πολύ σπουδαίοι γιατί είναι τα όργανα επαφής με την κοινωνία και τα κινήματα. Η ιδεά μας είναι άμα γίνουμε κυβέρνηση να συμβουλευόμαστε τον κόσμο για τα πιο σημαντικά μέτρα.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: