3.12.14

Κοινοτικός αξιωματούχος: Παράταση θα αποφασίσει το Eurogroup...

 
Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, «αναμένουμε τους 3 θεσμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να κάνουν αναφορά στους υπουργούς για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις και θα ακολουθήσει...
συζήτηση για τις επόμενες διευθετήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα του EFSF προς την Ελλάδα το οποίο λήγει προς το τέλος του έτους».
«Οι αξιωματούχοι της τρόικας», πρόσθεσε, «δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και αυτό είναι μια απόφαση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, δεν μπορεί να επηρεάσει το eurogroup την απόφασή τους.

Όντως τα δυσκολότερα θέματα είναι αυτά που άπτονται του προϋπολογισμού. Για εμάς η άμεση επίπτωση είναι το τι θα ακούσουμε.

Ελπίζω να ακούσουμε ότι γύρισαν στην Αθήνα, ελπίζω να ακούσουμε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήλπιζα να ακούσουμε ότι έχει επιτευχθεί και συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα ακούσουμε ότι γύρισαν και υπάρχει πρόοδος. Ωστόσο αν δεχθούμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία τη Δευτέρα τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τα χρονοδιαγράμματα που μας αφορούν.

Υπάρχει πολλή δουλειά μετά τη συμφωνία, υπάρχει η τεκμηρίωση, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά η μακρά περίοδος της πιστοποίησης ότι έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να καταλήξει σε μια αναφορά συμμόρφωσης.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τεχνική παράταση»

«Όπως καταλαβαίνετε», σημείωσε, «αυτό δεν μπορεί να στριμωχτείς στις λίγες μέρες που μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα».

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τεχνική παράταση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες.

Δεν έχουμε καταλήξει στο πόσο μακρά θα είναι η παράταση, εξαρτάται από το πόσο μακριά θα φτάσουμε τις επόμενες βδομάδες. Αυτό όμως που έρχεται είναι μια τεχνική παράταση και η υπόσχεση για τον ECCL.

Κάποιοι το ονομάζουν προληπτικό πρόγραμμα, αλλά δεν είναι αυτό το όνομά του. Τα κράτη μέλη θέλουν το ΔΝΤ να λάβει μέρος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμα το ECCL, αλλά όταν το κάνει θα είμαστε θετικά διακείμενοι».

«Ιδεατά θα θέλαμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού τη Δευτέρα»

«Βεβαίως», τόνισε, «θα χρειαστεί να το εγκρίνουν τα κοινοβούλια και την επέκταση και τον ECCL και αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση, ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. που θα παρουσιαστούν στα κοινοβούλια.

Ιδεατά θα θέλαμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού τη Δευτέρα, αν δεν την έχουμε το EWG, θα συνεδριάσει για να την υιοθετήσει αργότερα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει όμως μια καταληκτική ημερομηνία για τη συνεδρίαση και αυτή είναι η 14η ή 15η Δεκεμβρίου, τίποτα αργότερα. Εγώ θα δούλευα και στις 24 Δεκεμβρίου, όμως τα κοινοβούλια τότε δεν θα είναι διαθέσιμα. Άρα πρέπει να τελειώσουμε στο τέλος της εβδομάδας που ξεκινάει στις 14».

«Κανείς δεν σκέφτεται να δεσμεύσει τον όποιον επόμενο»

Όπως τόνισε, «οι εκλογές είναι στο μυαλό όλων, άλλων περισσότερο και άλλων λιγότερο. Το ζήτημα είναι όμως να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

«To πρόγραμμα», είπε, «δεν γίνεται με κόμματα, αλλά με τα εκλεγμένα μέλη μιας κυβέρνησης, ρεαλιστικά πάντα. Κανείς δεν σκέφτεται να δεσμεύσει τον όποιον επόμενο. Κανείς δεν κυκλοφορεί με ένα χαρτί προσπαθώντας να πάρει δεσμεύσεις από τον όποιο δυνητικό επόμενο».

Παράλληλα, σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ήδη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που δεν είναι και μεγάλο πράμα καθώς το ΔΝΤ έχει ήδη πρόγραμμα με την Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2016.

Ένας ακόμα λόγος για την τεχνική παράταση είναι και η απόδοση της δόσης του 1,8 δισ. από το τρέχον πρόγραμμα».

«Σε σχέση με τον ΕCCL», συμπλήρωσε, «θεωρητικά αν η ελληνική κυβέρνηση το ζητήσει και υπάρχει η προετοιμασία τότε μια πρώτη πολιτική συζήτηση μπορεί να γίνει, αλλά δεν βλέπω την κυβέρνηση να φέρνει αίτημα.

Δεν χρειάζεται να έρθει τον Δεκέμβρη, μπορεί το αίτημα να γίνει πιο μετά. Και καθώς είναι γραμμή πίστωσης δεν χρειάζεται να έρθει καπάκι μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος, μπορεί να έρθει και μια βδομάδα μετά».


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: