3.12.14

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup...

Νέες διευκρινήσεις ζητεί η τρόικα...


Στον αέρα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, καθώς μετά από την προσέγγιση που...
σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, οι δύο πλευρές είναι και πάλι οχυρωμένες γύρω από τις θέσεις τους. 

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε εκτάκτως άλλη μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ελεγκτών και της Αθήνας, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τη στιγμή που το ΔΝΤ διοχέτευε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, πως “όλα τα μέτρα, περιλαμβανομένων και των λεγόμενων μέτρων του Ιουνίου πρέπει να ψηφιστούν από τώρα”. 

Το ΔΝΤ περισσότερο, αλλά και σιωπηρά συμφωνώντας οι ελεγκτές της ΕΕ, θεωρούν ότι για το δημοσιονομικό κενό πρέπει να υπάρχει σαφής οδικός χάρτης κάλυψής του και στην χειρότερη περίπτωση να θεωρηθεί πως δημιουργείται ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι - που βεβαίως οι ίδιοι θεωρούν αναπόφευκτο ότι θα χρησιμοποιηθεί. 

Οι εταίροι δεν συμφωνούν ούτε με τις ελληνικές εκτιμήσεις για την απόδοση πολλών από τους φόρους, ούτε στην εισπραξιμότητα ορισμένων μέτρων, αλλά ούτε και στην αύξηση του ΑΕΠ για το 2015. Το 2,9% σε περιβάλλον ύφεσης στην ευρωζώνη φαντάζει ανεδαφικό. Από εκεί προκύπτουν και οι περισσότερες διαφωνίες. 

Παρόμοια είναι και η στάση των ελεγκτών στα διαρθρωτικά, θεωρώντας ότι πολλές από τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση σε καυτά θέματα (ασφαλιστικό, εργασιακά, κόκκινα δάνεια) είναι “νερωμένες” και επιθυμεί σαφέστερες δεσμεύσεις. Η πλευρά της ΕΕ μάλιστα συχνά-πυκνά προτάσσει και τις διαθέσεις των κυβερνήσεων των εταίρων “οι οποίες ξέρουν τις ελληνικές μεθοδεύσεις και θέλουν καθαρές λύσεις που να αποδεικνύουν την ύπαρξη πολιτικής βούλησης ενόψει νέου πακέτου χρηματοδότησης”. 

Σε κάθε περίπτωση αν η κυβέρνηση συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα ψήφισης όλων των μέτρων του πακέτου και κλείσει “δύο - τρία κενά που μένουν”, η τρόικα θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αθήνα ακόμα και το Σαββατοκύριακο, κάτι που θα διευκόλυνε πολύ το κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας. 

Το Eurogroup από την πλευρά του είναι διατεθειμένο να σφυρίξει την παράταση του παρόντος προγράμματος για όσο καιρό χρειαστεί για να επιτευχθεί μια συμφωνία, ή ώσπου να εφαρμοστεί και να νομοθετηθεί η συμφωνία που ενδεχομένως να υπάρξει το Σαββατοκύριακο. Για την επόμενη μέρα υπάρχει ήδη απόφαση για υπαγωγή στο ECCL του μηχανισμού στήριξης...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: