19.12.14

Πως βλέπει το Bloomberg το οικονομικό προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ...


Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg προχώρησε σήμερα σε μια ανάλυση - παρουσίαση των πολιτικών και οικονομικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της πρώτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Το...
Bloomberg αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει δεσμευθεί να ακυρώσει την συμφωνία διάσωσης της χώρας εάν αναλάβει την εξουσία». Ταυτόχρονα, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής των δανείων και των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Για τον Αλέξη Τσίπρα, το Bloomberg αναφέρει ότι έχει δηλώσει πως θα μπλοκάρει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας «αναγκάζοντας την κυβέρνηση συνασπισμού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».

Όσο για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το Bloomberg τονίζει ότι το κόμμα θεωρεί πως το δημόσιο χρέος των 322 δισ. ευρώ «δεν είναι βιώσιμο». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η λιτότητα καταστέλλει την ανάπτυξη και επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του χρέους».

Στο δημοσίευμα του Bloomberg γίνεται μνεία και στον Γιάννη Μηλιό, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και "επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του κόμματος", παραθέτοντας δεσμεύσεις του ότι σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας «θα αποπληρωθεί πλήρως το χρέος που οφείλεται σε ιδιώτες επενδυτές».

Επίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, ο Μηλιός εξέφρασε την άποψη ότι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος «δεν θα είναι πόλεμος».

Όσο για το πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μήλιος έχει δηλώσει ότι «θα κοστίσει περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια που θα προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας». «Δεν θα χρειαστεί πρόσθετος δανεισμός» διαβεβαίωσε ο Μηλιός.

Το Bloomberg τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική» ενώ όλες οι δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν σε «συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας».

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνονται σύμφωνα με το Bloomberg, «η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας για 300.000 ελληνικά νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους, η επιδότηση των μεταφορών και η παροχή δώρου Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ το μήνα».

Σχετικά με την Ευρώπη, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «είναι πλήρως προσηλωμένος στη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη» αλλά την ίδια ώρα «απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τη Γερμανία» ενώ ζητεί από την ΕΚΤ «να αγοράσει κρατικά ομόλογα». Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί «μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το δημόσιο χρέος, παρόμοια με τη συμφωνία του χρέους του Λονδίνου του 1953».

Από την άλλη, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ, χωρίς την τήρηση των δεσμεύσεων της διάσωσης». Μάλιστα, παραθέτει δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί όπου τονίζεται ότι «όσοι ανήκουν στη ζώνη του ευρώ έχουν υποχρεώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: