15.12.14

Παγιδευμένοι με βόμβες, οι όμηροι στο Σίδνεϊ...

Ακόμα δύο όμηροι βγήκαν τρέχοντας από το καφέ στο ΣίδνεϊΈνοπλος κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων σε καφετέρια του ΣίνδεϊΣυνεχίζεται το θρίλερ (LIVE BINTEO &    ΦΩΤΟ)...
Σε επικοινωνία με τον ένοπλο δράστη που κρατά ομήρους δεκάδες ανθρώπους μέσα σε καφέ στο Σίδνεϊ κατάφερε να έρθει η αστυνομία της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με...
ρεπορτάζ του SkyNews, ο άγνωστος έχει τοποθετήσει τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς, δύο μέσα στο καφέ και δύο στην οικονομική περιοχή γύρω.

Όπως φέρονται να ενημέρωσαν οι δύο τελευταίοι όμηροι που απελευθερώθηκαν, ο ένοπλος ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ ενώ δεσμεύθηκε να αφήσει ακόμη έναν όμηρο ελεύθερο αν μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους αποσταλεί στο καφέ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι όμηροι μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους μέσω κινητών τηλεφώνων.

Παρακολουθήστε σε απευθείας σύνδεση όσα μεταδίδει το Channel 7 της Αυστραλίας:

Το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7 μετέδωσε ότι ανθρωποι εθεάθησαν να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ. Οι εικόνες δείχνουν μικρό αριθμό ανθρώπων --τρεις σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο-- να βγαίνει τρέχοντας, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο και οι ένοπλοι αστυνομικοί έχουν μετακινηθεί πλησιέστερα στην πόρτα. Οι όμηροι φαίνεται πως βγήκαν από μια πλευρική πόρτα του καφέ.
Σύμφωνα με το Associated Press οι δύο τελευταίοι όμηροι που βγήκαν τρέχοντας είναι γυναίκες και πιθανότατα υπάλληλοι του καφέ καθώς φορούν ποδιές με το logo της επιχείρησης. Στόχος της αυστραλιανής αστυνομίας είναι η αναίμακτη απελευθέρωση των ομήρων, ειδικά τώρα που έχει κατορθώσει να έρθει σε επικοινωνία με τον δράστη. «Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν. Επίσης, αρνήθηκε να πει πόσοι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται μέσα στο Lindt Chocolate Cafe, αλλά δήλωσε πως "δεν φθάνουν τους 30". Στο μεταξύ, οι ειδικοί της αστυνομίας μελετούν το μαύρο πανί με την αραβική επιγραφή την οποία ο δράστης εξανάγκασε τους ομήρους να κρατούν στο παράθυρο του καφέ, προκειμένου να διαγνώσουν τα πιθανά κίνητρά του. Όπως αναφέρουν σύμφωνα με την πρώτη εξέταση τα σύμβολα προσομοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα αλλά δεν ταυτοποιούνται. Θεωρούν ότι πρόκειται για μια διακήρυξη της πίστης του ενόπλου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των ομήρων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αυτόπτης μάρτυρας που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ένοπλο την ώρα που έμπαινε στο καφέ και δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, δήλωσε στο Sky News ότι ο άνδρας φαινόταν πολύ ήρεμος.
Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia Στιβ Λόαν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Business πως στο καφέ εργάζονταν γύρω στους 10 ανθρώπους και υπήρχαν "πιθανόν 30 πελάτες", αν και είχε διευκρινίσει πως πρόκειται για μια εκτίμηση.  Το κέντρο του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί. Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις. Κάμερα κατέγραψε το πρόσωπο του δράστη Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σίπιον ανέφερε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια». Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην μεγαλούπολη της Αυστραλίας επιβεβαίωσε επίσης ότι πρόκειται μόνο για ένα συμβάν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ και ότι η πόλη είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις. Η αστυνομία είπε επίσης ότι τα κοντινά γραφεία α εκκενώθηκαν για προληπτικούς ενώ από τους πολίτες στην περιοχή γύρω από τον Martin Place, όπου βρίσκεται το καφενείο, ζητήθηκε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και μακριά από τα ανοιχτά παράθυρα.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα. Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο. Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας». Έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανέφερε ότι συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις έκτακτης ανάγκης εξελίξεις και την ομηρία σε ένα καφέ. «Αυτό προφανώς είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, αλλά όλοι οι Αυστραλοί θα πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις της επιβολής του νόμου και των σωμάτων ασφαλείας μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι και θα ανταποκριθούν με ένα ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Αυστραλίας. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν η ομηρία που είναι σε εξέλιξη σε ένα καφέ του Σίδνεϊ έχει πολιτικά κίνητρα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι» είπε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα. «Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες και τις αγωνίες του λαού της Αυστραλίας» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ενέργειες για να λήξει η υπόθεση της ομηρίας. Το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο των Ιμάμηδων καταδικάζει τη σύλληψη ομήρων Το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο των Ιμάμηδων, σχολιάζοντας τη σύλληψη ομήρων και την πολιορκία σε καφέ δήλωσε πως "καταδικάζει απερίφραστα αυτή την εγκληματική πράξη". Στην κοινή δήλωση με τον Μεγάλο Μουφτή της Αυστραλίας αναφέρεται πως "τέτοιες ενέργειες καταγγέλλονται από το ισλάμ" και επισημαίνεται πως αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών. Ο Μεγάλος Μουφτής και το συμβούλιο υποσχέθηκαν "την πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη (τους) προς τα θύματα και τις οικογένειές τους" και εξέφρασαν την προσδοκία για "μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της συμφοράς".
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: