18.12.14

Διεργασίες μετά την ψυχρολουσία...

Η νύχτα ήταν μακριά μετά την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή που έφερε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών του Μεγάρου Μαξίμου, όπως προκύπτει από...
τις διαρροές που είχαν προηγηθεί για μέχρι 167 θετικές ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε, γιατί ήταν διαφορετική η εικόνα που του είχαν μεταφέρει συνεργάτες του επιφορτισμένοι με την ευθύνη για συνεννοήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές και βουλευτές των ΑΝΕΛ. Η καμπάνα χτυπά για τους Δ. Σταμάτη και Χρ. Λαζαρίδη, που, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, με τα μόλις 160 «ναι» στον Στ. Δήμα, δεν τα πήγαν καλά στην προσπάθεια να μαζέψουν «πρόθυμους».


Η θέση που επισήμως διατυπώνει ο Α. Σαμαράς συνοψίζεται στη φράση «καθαρές λύσεις». Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εκλογή του Στ. Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, διαφορετικά προκρίνει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, όσο συντομότερα γίνεται. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αποδεχθεί την πρόταση που θα παρουσιαστεί από ανεξάρτητους και άλλους βουλευτές για καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 προκειμένου να εκλεγεί συναινετικά πρόεδρος της δημοκρατίας. Αν στο πλαίσιο αυτό χρειαστεί η αποχώρηση του Στ. Δήμα και η αντικατάστασή του με άλλον υποψήφιο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, κανένα πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες ενδείξεις, ο Α. Σαμαράς θα δώσει μάχη για να μετατεθεί η ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο πίσω, δηλαδή τον Νοέμβριο. Αυτό το σενάριο έχει διάφορες αδύναμες πτυχές. Για παράδειγμα, ο Σπ. Λυκούδης και οι άλλοι βουλευτές που το προωθούν ζητούν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης όπως επίσης τη συμφωνία του για την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, για την εκλογή ΠτΔ και για την ημερομηνία των εκλογών. Όμως, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Έτσι, μένει μετέωρη η πρόταση που κυοφορείται ούτε είναι σαφές πώς θα «απελευθερωθούν» τελικά βουλευτές για να ψηφίσουν ΠτΔ απλώς επειδή η κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί εκλογές το φθινόπωρο του 2015.

Το ΠΑΣΟΚ βάζει ανοιχτά θέμα καθορισμού ημερομηνίας εκλογών, υιοθετώντας την πρόταση των Μεταρρυθμιστών του Σπ. Λυκούδη για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με ταυτόχρονη συμφωνία για κάλπες μέσα στο 2015. Το είπε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στην συνεδρίαση της Κ.Ο του κόμματός του και προκάλεσε την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για τη βιασύνη του. Γι αυτό συνεργάτες του στη συνέχεια προσπαθούσαν να τα μαζέψουν. Σήμερα επανήλθε με την ίδια πρόταση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος και είναι πια φανερό ότι το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι. Αυτή η πρόταση, άλλωστε, ενώνει πολλούς: Από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου μέχρι τους ανεξάρτητους βουλευτές της Κεντροαριστεράς και κάποιους της ΔΗΜΑΡ, τους υπουργούς Χρυσοχοίδη και Λοβέρδο, τον Ευ. Μεϊμαράκη και τον Π. Παναγιωτόπουλο, τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη. 

Τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα για τον Α. Σαμαρά. Τόσο που βλέπει την οικογένεια Μητσοτάκη να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου για την παράταξή τους. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα, με δική του πρωτοβουλία, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε από χθες πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Ανεξάρτητοι βουλευτές που κουβεντιάζουν μαζί της υποστηρίζουν ότι θα έβλεπε θετικά μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, γνωρίζοντας ότι είναι κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου αφού αυτό προϋποθέτει αλλαγή πρωθυπουργού. Ο Α. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει τους συνεργάτες του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς εκλογές όσο και αν σφίξει γύρω του ένας τέτοιος κλοιός.

Έχει, πάντως, κάποια αξία η δυσκολία συντονισμού των βημάτων του με τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος εμφανίζεται, ξαφνικά, ενοχλημένος με το μέγεθος της πόλωσης και τον «σκυλοκαβγά», σύμφωνα με περιγραφές της Χ. Τρικούπη, ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, δείχνει να κάνει στροφή προς τη συναίνεση και τη μετριοπάθεια, κάτι που προφανώς έχει να κάνει με την ανασφάλεια που του προκαλούν οι πληροφορίες ότι ο Γ. Παπανδρέου οργανώνεται...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: