4.12.14

Το τέλειο αδιέξοδο για την κυβέρνηση...

Από εξαιρετικά πιθανή έως βέβαιη θεωρείται πλέον η επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Η διαδικασία λέγεται ότι...
θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται και ακόμη νωρίτερα. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά το Eurogroup της Δευτέρας όπου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Αυτή τη στιγμή το καλύτερο σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, με το Βερολίνο να θέλει εξάμηνη παράταση κάτι που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο Euroworking Group, ενώ η ελληνική πλευρά δεν έχει απαντήσει στο e mail της Τρόικας που ζητά περισσότερα μέτρα από αυτά που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2015.



Μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης επικρατεί μεγάλη ανησυχία γιατί αντιλαμβάνονται ότι οι θεσμικοί εταίροι και πιστωτές όχι απλώς εγκαταλείπουν την κυβέρνηση, αλλά συμπεριφέρονται τιμωρητικά. Η ανακοίνωση που έγινε χθες από την Κομισιόν  ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί η υπογραφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε συμφωνία προκάλεσε κατάρρευση και των τελευταίων προσδοκιών της συγκυβέρνησης ότι θα μπορέσουν να στηρίξουν τη θεωρία πως το αδιέξοδο οφείλεται στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλωστε, τόσο ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας όσο και κοινοτικός αξιωματούχος που έκανε ενημέρωση χθες στις Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι δεν ασχολούνται με τις ελληνικές εκλογές. Είτε το εννοούν είτε όχι, το άδειασμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο. Μέχρι τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έπαιζαν το χαρτί της στήριξης από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκή δύναμη. Τώρα, δεν υπάρχει αυτή η κάλυψη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε εκλογικό δίλημμα στα μέτρα της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να συνεννοηθεί με την Α. Μέρκελ, τον Ζ.Κ.Γιούνκερ και την Κρ. Λαγκάρντ αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Είναι, άλλωστε, σαφές ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας κινούνται βάσει οδηγιών άνωθεν και δεν αυτενεργούν.

Σενάρια εκλογών ακόμη και πριν από την προεδρική εκλογή σε σκηνικό ρήξης με την τρόικα δίνουν και παίρνουν, ενώ ο πρωθυπουργός ενθαρρύνεται να μην κάνει άλλες υποχωρήσεις από συνεργάτες του και στελέχη της ΝΔ. Υπάρχουν και αυτοί που ακόμη πιστεύουν σε μια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, αλλά υπάρχουν και ελληνικές τραγωδίες που ολοκληρώνονται χωρίς να εμφανιστεί ο από μηχανής Θεός...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: