4.12.14

Οι δύο όψεις του Συντάγματος...

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου στο Σύνταγμα. 
Η αλληλεγγύη στους Σύρους της πλατείας Συντάγματος τις δύο εβδομάδες της καθιστικής διαμαρτυρίας τους έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με τα αποθέματα σε ρούχα, σκεπάσματα και κουβέρτες να σχηματίζουν βουνό και...
να υπερκαλύπτουν πια τις ανάγκες (παραμένουν οι ανάγκες σε τρόφιμα μακράς διάρκειας, γάλα και πάνες για τα μωρά).

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν μικρόψυχες μεμονωμένες αντιδράσεις που δεν μπορούν να κρύψουν τη ρατσιστική προέλευσή τους, ενώ η αστυνομία εμφανίζεται να εξαντλεί την επιμονή της στον τύπο του νόμου, τη στιγμή που βαρύνεται η ίδια με συστηματικές και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τις καταγράφουν οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί.

Μέλη της Συνέλευσης Αλληλεγγύης καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» πως αστυνομικός τούς απαγόρευσε την Τετάρτη να στήσουν μια πρόχειρη μικρή τέντα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ιατρείο για τις ανάγκες των απεργών πείνας. «Αν στήσετε τέντα, θα σας μαζέψουμε», τους είπε.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η στάση των τραυματιοφορέων του ΕΚΑΒ που πήγαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Σύνταγμα να παραλάβουν Σύρο με πρόβλημα υγείας. «Τι μας καλέσατε; Αφού αυτοί τρώνε!» σχολίασε η μία τραυματιοφορέας πριν καν δει τον ασθενή, αγνοώντας προφανώς πως στην απεργία πείνας δεν συμμετέχουν οι γυναίκες και τα παιδιά, ούτε άλλωστε όλοι οι άντρες. Σε Σύρο που προσπάθησε να του μιλήσει αγγλικά, ο άλλος τραυματιοφορέας είπε: «Εμείς μιλάμε μόνο τη γλώσσα μας». Και σχολίασε φωναχτά: «Αμάν, γεμίσαμε μ' όλους αυτούς». Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, είπε πως θα διερευνήσει το περιστατικό. «Αν έχει συμβεί, λυπάμαι πολύ και ζητώ συγγνώμη», είπε.

Η Συνέλευση Αλληλεγγύης καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Κοτζιά έξω από το Δημαρχείο, όπου πραγματοποιείται δημοτικό συμβούλιο. Μέλη της Συνέλευσης θα παρέμβουν προ ημερησίας διατάξεως για να ζητήσουν συνδρομή στη στέγαση και στην προώθηση των αιτημάτων των Σύρων. Στο συμβούλιο αναμένεται να παραστεί ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, καθώς επιστρέφει σήμερα από το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξαντλείται σε μια τεχνοκρατική προσέγγιση που καταστρατηγεί τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το άσυλο. Ακόμα και η ταχύρρυθμη ικανοποίηση του αιτήματος ασύλου και η συνακόλουθη έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων μέσα σε 15 ημέρες που υποσχέθηκε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελος Συρίγος (υπόσχεση για την οποία απέφυγε να δεσμευτεί γραπτά και επίσημα, όπως του ζήτησαν οι Σύροι), αφορούν μόνο τους Σύρους που διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα και όχι γενικά τους Σύρους ή, πολύ περισσότερο, πρόσφυγες άλλης εθνικότητας, προδίδοντας τον αυτοσχεδιαστικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα της κυβερνητικής προσέγγισης.

Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιείται από την κυβέρνηση. Υστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος την Τρίτη με μέλη της συριακής κοινότητας και εκπροσώπους των Σύρων του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την κυβερνητική γραμμή πως «μοναδική λύση» είναι το αίτημα ασύλου, διευκρίνισε όμως ότι αναφέρεται γενικά στους Σύρους πρόσφυγες, όχι μόνο σε όσους διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα. Ζητά επίσης να στηριχτούν οι Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής και να υπάρξει βιώσιμο σχέδιο υποστήριξης όσων ζητούν άσυλο. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι, παρά την πίεση για επιμερισμό της προσφυγικής ροής στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν διαφαίνεται τέτοια λύση και είναι επικίνδυνη η καλλιέργεια παρόμοιων προσδοκιών.

- Απόψε, στις 8, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση Σύρων και αλληλέγγυων στην πλατεία Συντάγματος.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: