21.12.14

Το τραγικό τέλος επιχειρηματία, έφερε στη δημοσιότητα το πρόβλημα της τοκογλυφίας που μαστίζει τη Λέσβο


ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Χρεωμένος ως την κορφή ο Μαντζουράνης που αυτοκτόνησε, στη Συνεταιριστική τράπεζα...
Στο 1,5 εκατ. ευρώ τα δάνεια και οι τόκοι...

Το 2010, σε μια...
συνέντευξη ποταμό στο «Ε», ο θανών είχε αποκαλύψει πολλές από τις πτυχές των κυκλωμάτων τοκογλυφίας που λειτουργούσαν και πιθανότητα λειτουργούν και σήμερα στο νησί. Ανέφερε πως οι τοκογλύφοι είχαν απεριόριστο πλαφόν στις Τράπεζες και μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να εισπράξουν χρήματα και να του τα δώσουν για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Όμως αυτό γινόταν με δυσβάσταχτους τόκους.

Σήμερα το «Ε» αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή αυτής της υπόθεσης, η οποία σχετίζεται με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου και την κατάρρευση της τράπεζας, που αυτές τις μέρες διερευνούν οι δικαστικές αρχές.
Ο Θανάσης Ματζουράνης και ορισμένοι συνεργάτες του αποτελούσαν μια ομάδα, η οποία είχε δανειοδοτηθεί πλουσιοπάροχα από την τράπεζα, η οποία δεν έδινε την απαιτούμενη σημασία στη λήψη εγγυήσεων. Πρόκειται για 15 συμβάσεις δανείων που είτε αφορούν τη χορήγηση δανείων, είτε του ποσού πιστώσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί.

Δάνεια επί δανείων
Η αρχή γίνεται το 2002, και συγκεκριμένα στις 25 Νοεμβρίου, όπου το ποσό που δίνεται είναι 147.000 ευρώ. Στην εισήγηση για τη χορήγηση του δανείου δεν υπάρχει ούτε υπογραφή, ούτε ημερομηνία έκδοσης της εισήγησης. Επίσης, δεν έχει ληφθεί εμπράγματη εγγύηση. Δανειολήπτρια είναι η (Κ.Κ.) και ο Θανάσης Ματζουράνης είναι εγγυητής του δανείου.

Μόλις μερικές ημέρες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου του 2002, δίνεται νέο δάνειο στην ίδια δανειολήπτρια, ύψους 200.000 ευρώ (αριθμός σύμβασης 1509 - 1). Κι αυτή τη φορά δεν υπάρχει υπογραφή και ημερομηνία έκδοσης στην εισήγηση του δανείου.

Ωστόσο λήφθηκαν εμπράγματες εγγυήσεις. Ένα εξάμηνο αργότερα, η Συνεταιριστική και η Κ.Κ. υπογράφουν νέα σύμβαση με την οποία αυξάνεται η χορηγηθείσα σε αυτήν πίστωση κατά 115.000 ευρώ (αριθμός σύμβασης 9), έχουμε φθάσει πλέον στις 10 Ιουνίου του 2003.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου στην ίδια δανειολήπτρια έχουμε νέο δάνειο με τη μορφή αύξησης της πίστωσης ύψους 85.000 ευρώ (αριθμός σύμβασης 14). Αισίως φθάσαμε στις 20 Δεκεμβρίου του 2003, όπου είχαμε νέα αύξηση της πίστωσης, ύψους 100.000 ευρώ αυτή την φορά. Πρόκειται για τη δανειακή σύμβαση 27Α. Λίγο αργότερα στην Κ.Κ. εγκρίνεται άλλη μια αύξηση πίστωσης, ύψους 150.000 ευρώ αυτήν τη φορά (αριθμός σύμβασης 29Β). Σε όλες τις περιπτώσεις εγγυητής ήταν ο Θανάσης Ματζουράνης, οι εισηγήσεις ήταν χωρίς υπογραφή και στις δύο πρώτες δεν υπήρχε ημερομηνία έκδοσης της εισήγησης. Σε όλες τις περιπτώσεις (εκτός της αρχικής) φαίνεται να υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις.



Αισιοδοξούν οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής

Στην προανάκριση που πραγματοποιείται για την υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας κλήθηκε να καταθέσει ο Σύλλογος Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Ο Σύλλογος διαπιστώνει πως αυτήν τη φορά οι δικαστικές αρχές κινούνται με γρήγορο ρυθμό.
Ελπίζει να βρεθούν οι υπεύθυνοι για το κλείσιμο της Τράπεζας και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που κατασπατάλησαν το μετοχικό της κεφάλαιο και οδήγησαν πάνω από 6.000 μεριδιούχους στην απώλεια 120.000 περίπου μεριδίων και επιπλέον τους ζητείται να πληρώσουν.

Επιπλέον, ο Σύλλογος ερευνά ευθύνες των εποπτικών φορέων με σκοπό την έγερση αξίωσης για την καταβολή αποζημίωσης από παραλείψεις ή αμέλειά τους. Η αναφορά αυτή ουσιαστικά δείχνει πως ο Σύλλογος εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς αυτή είναι ο μόνος φορέας που εποπτεύει τη λειτουργία των τραπεζών.
Επίσης, αναφέρεται στην επερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Μπάλλας του συνδυασμού «Ανταρσία στο Αιγαίο», η οποία συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Σύλλογος καλεί τους μεριδιούχους να ενταχθούν στις τάξεις του.



Τι είχε πει ο Ματζουράνης
Το 2010, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Ε», ο Ματζουράνης είχε πει κατά λέξη: «Η καταστροφή φάνηκε το 2007. Μέχρι τότε δεν χρωστούσα πουθενά. Έπαιρνα φορολογική ενημερότητα και δεν είχα σφραγιστεί». Με τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το «Ε» φαίνεται πως όσο καιρό η Συνεταιριστική Τράπεζα τού έδινε δάνεια κατάφερνε να καλύπτει τα ανοίγματά του.

Όταν η τράπεζα σταμάτησε αυτήν την τακτική, ξεκίνησε η κατάρρευση.
Τα ερωτήματα που δημιουργεί η στάση της Συνεταιριστικής είναι πάρα πολλά. Γιατί έδωσε τόσα πολλά δάνεια σε μια επιχείρηση και μάλιστα με τόσο μεγάλη ευκολία; Μπήκε στον κόπο η τράπεζα να εξετάσει αν ο δανειολήπτης είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά ή όχι; Διότι, όσο δυναμική και να είναι μια επιχείρηση της Λέσβου, δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα να ξεπληρώσει δάνειο που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ και φθάνει με τους τόκους το 1,515 εκατ. ευρώ.

Τα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας δεν ανησύχησαν όταν έβλεπαν τον επιχειρηματία να λαμβάνει το ένα δάνειο πίσω από το άλλο; Δεν ενοχλήθηκαν όταν έβλεπαν ότι τα δάνεια αφορούσαν ποσά που ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ; Ποιος ήταν ο λόγος που σταμάτησε τις χορηγήσεις στις αρχές του 2007; Το τραγικό τέλος του Θανάση Ματζουράνη σχετίζεται με τη δικαστική έρευνα που διεξάγεται αυτήν την περίοδο για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής ή όχι;



Η δεύτερη ομάδα δανείων
Όμως τα δάνεια στη συγκεκριμένη ομάδα δεν τελειώνουν εδώ. Στις 10 Φεβρουαρίου του 2003, ο Θανάσης Ματζουράνης λαμβάνει ένα καταναλωτικό δάνειο 15.000 ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, με αριθμό σύμβασης 1807.

Δε βρέθηκε εισήγηση για το δάνειο αυτό, επίσης δεν υπάρχει έγκριση ούτε εμπράγματη εγγύηση. Εγγυητής του δανείου είναι η Κ.Κ. Δηλαδή στην ουσία δανειολήπτης και εγγυητής άλλαξαν ρόλους. Την 1 Μαρτίου του 2004, η Τράπεζα χορηγεί στο Θανάση Ματζουράνη πίστωση μισού εκατομμυρίου ευρώ με μια ανυπόγραφη εισήγηση και χωρίς εμπράγματη εγγύηση (αριθμός σύμβασης 1825). Εγγυητής είναι και πάλι η Κ.Κ., όπως και σε όλα τα υπόλοιπα δάνεια που έλαβε ο θανών.

Το επόμενο δάνειο, ύψους 300.000 ευρώ, είναι στεγαστικό και δόθηκε μόλις ενάμιση μήνα αργότερα, στις 18 Απριλίου του 2004 (αριθμός σύμβασης 1981). Φαίνεται πως ο Ματζουράνης εκείνη την περίοδο είχε πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα και λάμβανε σειρά μεγάλων δανείων.
Η επόμενη δανειακή σύμβαση με αριθμό 112 συντάσσεται τη 1 Ιουλίου του 2005 και αφορά το ποσό των 50.000 ευρώ. Η πίστωση δίνεται χωρίς εγγύηση. Στις 23 Αυγούστου του 2005 δίνεται νέο δάνειο ύψους 700.000 ευρώ, το οποίο ονομάζεται τοκοχρεωλυτικό και έχει αριθμό σύμβασης 2.141. Την 1η Σεπτεμβρίου 2005 δίνεται ένα ακόμη δάνειο ύψους 150.000 ευρώ, που αυτήν τη φορά ονομάστηκε αύξηση πίστωσης (αριθμός σύμβασης 2147).

Φθάνουμε αισίως στο 2006, οπότε δίνονται δύο δάνεια στον Ι.Κ. και εγγυητή τη Μ.Κ.. Ωστόσο, θεωρούνται και αυτά δάνεια της ομάδας Ματζουράνη. Το πρώτο δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2006 και ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (αριθμός σύμβασης 2246), το δεύτερο δόθηκε στις 23 Μάη του 2006 και είναι ύψους 20.000 ευρώ (αριθμός σύμβασης 2246 -1). Στις 16 Φεβρουαρίου του 2007 δίνεται νέο δάνειο στον ίδιο δανειολήπτη, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτή τη φορά οι εγγυητές είναι τρία πρόσωπα, πιθανότατα συγγενικά του δανειολήπτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, η συνολική οφειλή της συγκεκριμένης ομάδας δανειοληπτών στις αρχές του 2012 ανερχόταν στα 1,515 εκατ. ευρώ...
 http://emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: