20.12.14

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών...

 Απονομή βραβείων της της Ακαδημία Αθηνών 
Με την απονομή βραβείων και επαίνων για το 2014 «έκλεισε» χθες, Παρασκευή, η πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών. 
Συγκεκριμένα, για το σύνολο του έργου τους τιμήθηκαν ο...
ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης, οι συγγραφείς Δημήτρης Καλοκύρης και Γιώργος Χουλιάρας, οι ποιητές Μαρία Λαϊνά και Γιώργος Βέης.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στη Μάρτυ Λάμπρου για το βιβλίο της «Με λυμένο χειρόφρενο» (Κέδρος, 2014), το Βραβείο Διηγήματος στην Κατερίνα Δασκαλάκη για τη συλλογή της «'Ατιτλο» (Εστία, 2013) και τα Βραβεία Δοκιμίου στη Σοφία Ντενίση («Ανιχνεύοντας την «αόρατη γραφή». Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού», Νεφέλη, 2014) και στον Μιχαήλ Πασχάλη («Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η Αρχαιότητα», Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2013).
Βραβείο καλύτερης ποιητικής συλλογής νέου ποιητή έλαβε ο Γιάννης Δούκας («Το σύνδρομο Σταντάλ», Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2013), ενώ βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, στον αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα Γιάννη Γιαννόπουλο και στη διακεκριμένη μεσόφωνο Κική Μορφονιού-Κομισοπούλου.
Επίσης, βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός-αρχαιολόγος Χρήστος Δ. Διονυσόπουλος για το βιβλίο «Η Μάχη του Μαραθώνα» (Εκδόσεις Καπόν, 2012), ο καθηγητής Μανόλης Κορρές («Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις», Εκδόσεις Μέλισσα, 2014), το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για το εθνικής σημασίας έργο του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, καθώς και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, αλλά και για την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο.
Με επαίνους τιμήθηκαν και τα σωματεία «Γιατροί του Κόσμου» και «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» για τη συμβολή τους στην προαγωγή της ανθρωπιστικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ από τα πιο θερμά χειροκροτήματα απέσπασαν η 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία με ηρωισμό και αυταπάρνηση διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο Λιθουανός μαθητής του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα Μπαλμπιέρις Ρόκας για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στις σπουδές του και ο διευθυντής του ιδίου σχολείου, Πέτρος Δαμιανός, για τον ζήλο που επιδεικνύει στο έργο του.
Είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, με θέμα «H εξέλιξις της παροχής δικαστικής προστασίας από τα Διοικητικά Δικαστήρια», καθώς και η παρουσίαση της έκθεσης για το έργο της Ακαδημίας Αθηνών κατά το έτος 2014 από τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλειο Χ. Πετράκο.
Ακολουθεί ο πίνακας των τιμώμενων για το 2014:

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: