6.12.14

Ο Σόιμπλε θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο ...

 
Οικονομική και όχι πολιτική λύση επιθυμεί να δοθεί για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών. Ο Β. Σόιμπλε θέλει η συμφωνία με την τρόικα να βρεθεί μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης την οποία ελέγχει απόλυτα και...
γι αυτό τον λόγο το Euro Working Group ζήτησε να τα βρουν οι δύο πλευρές μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου πριν δηλαδή την Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ο Β. Σ όϊμπλε χρησιμοποίησε ως «δούρειο ίππο» το ΔΝΤ προκειμένου να παίξει εκείνο τον ρόλο του «κακού» στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ο ίδιος να έχει διαφορετική άποψη.

Άλλωστε ήταν εκείνος που κρατά σθεναρή αντίσταση ακόμα και σήμερα για την μείωση του χρέους, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η ρητή δέσμευση στην περίπτωση που η Ελλάδα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα όπως και έγινε, χωρίς όμως οι εταίροι να κάνουν πράξη την υποχρέωση που είχαν απέναντι στην χώρα μας. Στην συνάντηση που είχε μάλιστα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, είχε τονίσει πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα μεταβεί την Τρίτη στο Βερολίνο – μία ημέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup - και θα συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε τον οποίο γνωρίζει από την περίοδο που ήταν υπουργό Οικονομικών.

Παράταση και σε δύο δόσεις τα μέτρα
Σε ρυθμούς Eurogroup κινείται πλέον η κυβέρνηση καθώς εκεί θα κριθεί η χρονική παράταση του προγράμματος – οι πληροφορίες κάνουν λόγο – από τρεις έως έξι μήνες, τα μέτρα που θα ληφθούν και η συμφωνία με την τρόικα.

Το έργο του Γκίκα Χαρδούβελη θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει την δυσπιστία των ομολόγων, ένα κλίμα που έχει καλλιεργηθεί εδώ και μέρες κυρίως από την Γερμανική πλευρά.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να επιστρέψει στην Αθήνα μαζί με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να αρχίσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις και δύο πλευρές να βρουν την «χρυσή τομή».

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει την νομοθέτηση μέτρων που απαιτεί η τρόικα και αφορά την διετία 2016 -2017, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο θέμα των 100 δόσεων. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: