2.12.14

Τι προτείνει η ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος...


 


Στον Πρωθυπουργό απέστειλε η «επιτροπή Παυλόπουλου» τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα την Πέμπτη, η επιτροπή θα έχει...
νέα συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, οπότε και θα οριστεί η ημέρα κατάθεσης της πρότασης στη Βουλή.

Οι πιο σημαντικές προτάσεις της ΝΔ είναι:

 -εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: να μην διαλύεται η Βουλή, αλλά να υπάρχει απευθείας εκλογή από το λαό σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου από τη Βουλή. Σημειώνεται ότι παραμένει η υφιστάμενη διαδικασία εκλογής, που απαιτεί 2/3 στις 2 πρώτες ψηφοφορίες και 3/5 στην τρίτη ψηφοφορία. Επανέρχονται ακόμη όλες οι αυξημένες αρμοδιότητες που είχε με το Σύνταγμα του 1975, εκτός από την δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή διαπιστώνοντας δυσαρμονία.

-καταργείται η βουλευτική ασυλία και πλέον ο βουλευτής θα πρέπει να ζητά ασυλία από τη Βουλή.

-η συνολική θητεία του Πρωθυπουργού να είναι μέχρι 8 χρόνια


-ασυμβίβαστο Υπουργού – Βουλευτή

-να μην είναι πάνω από 200 οι Βουλευτές

-δεν θεσπίζεται Γερουσία

-ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (άρθρο 16)

-ιδρύεται Συνταγματικό Δικαστήριο (άρθρο 29)-το Συνταγματικό Δικαστήριο θα ελέγχει τα καταστατικά και την δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων

-κατάργηση του άρθρου 86 για τους Υπουργούς με την προβλεπόμενη αποσβεστική ημερομηνία (παραγραφή): συγκεκριμένα στην διαδικασία δεν θα παρεμβαίνει καθόλου η Βουλή, καθώς δεν θα υπάρχει Προκαταρκτική Επιτροπή.

Έτσι η πορεία της υπόθεσης θα είναι κύρια ανάκριση, Δικαστικό Συμβούλιο, δίκη. Διευκρινίζεται ότι η δίωξη θα αφορά αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων, τα οποία θα διευκρινιστούν (π.χ. θα αφορά παράβαση καθήκοντος και απιστία).

-8ετής θητεία στις Περιφέρειες και στα Περιφερειακά Όργανα.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: