14.12.14

Οι παρεμβάσεις των ξένων...

photo: SOOCΔεν είναι μονο ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί. 
Και ο Μπαρόζο και άλλοι, είχαν επιχειρήσει ανάλογες παρεμβάσεις στο πρόσφατο παρελθόν...
Συμπαθείς ή όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εχει καμιά σημασία. Αυτό που έχει αρχίσει να συμβαίνει με επιφανείς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι επιχειρούν να εμπλακούν άμεσα και με σαφή τρόπο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, είναι τουλάχιστον προκλητικό
 Παραπέμπει σε...
τριτοκοσμικές χώρες, όπου οι ισχυροί καθορίζουν τις τύχες των χωρών αυτών. Δεν είναι αυτός ο ρόλος των θεσμικών παραγόντων της Ε.Ε., να επηρεάζουν ψηφοφόρους ώστε να κατευθύνουν τις ψήφους τους όπου αυτοί νομίζουν.
Αν και δεν είμαι σίγουρος πως οι παρεμβάσεις αυτές έχουν πάντα και το προσδοκόμενο αποτέλεσμα, είμαι σίγουρος πως και οι δυο πρόσφατες δηλώσεις, δείχνουν αν μη τι άλλο και την κρίση της δημοκρατίας στην γηραιά ήπειρο. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με τις δηλώσεις τους, κάνουν ωμή παρέμβαση στις πολιτικές διεργασίες και μάλιστα όχι προς πολίτες ψηφοφόρους αυτή τη φορά, αλλά σε πρώτη φάση προς βουλευτές ψηφοφόρους που καλούνται να εκλέξουν ή όχι πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και παρ' ότι δηλώνουν και οι δυο πως αυτό δεν είναι στις προθέσεις τους, αυτό ακριβώς κάνουν. Όταν ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει πως «προτιμά να υπάρχουν οικεία πρόσωπα στην εξουσία» και ο κ. Μοσκοβισί πως «δουλεύουμε με τους ανθρώπους που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης με καλύτερη οικονομία», επιχειρούν επηρεασμό προς την κατεύθυνση που θέλουν.
Η αλήθεια ειναι, πως αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Και ο Μπαρόζο και άλλοι, είχαν επιχειρήσει ανάλογες παρεμβάσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Και αυτό ίσως να είναι και το πιο ανησυχητικό. Ότι τέτοιου είδους λογικές επαναλαμβάνονται και παγιώνονται αφήνοντας στην άκρη την πραγματική βούληση των ψηφοφόρων και πολύ περισσότερο την ποιότητα της δημοκρατίας στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λογικά, θα έπρεπε όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό. Ανεξάρτητα αν ευνοούνται από τις δηλώσεις-παρεμβάσεις αυτές. Οι οποίες παρεμβάσεις μάλιστα, έχουν και μια άλλη παράμετρο. Ενισχύουν εθνικιστικές λογικές οι οποίες εκμεταλλεύονται αυτές τις κινήσεις των ξένων για να ενισχύσουν την απεχθή ιδεολογία τους. Ενισχύουν ακόμα και ψεκασμένους μάλιστα οι οποίοι μιλάνε για τέταρτο Ράιχ και άλλα τέτοια γραφικά, τα οποία ωστόσο βρίσκουν πάντα πρόσφορο εδαφος σ' ένα σεβαστό κομμάτι του... περιούσιου αυτού λαού!

Γιάννης Παντελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: