5.12.14

Συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο και εκλογές ζητά η Ντόρα...



Τα «είπε» στον ΣΥΡΙΖΑ για να τ’ ακούσει ο Σαμαράς. Ψηφίστε για Πρόεδρο, να σας δώσουμε ημερομηνία εκλογών. Το...
συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η οποία κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, προτείνοντας ουσιαστικά ως «αντάλλαγμα» τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών, σενάριο το οποίο απορρίπτει (ως τώρα) το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, η θέση αυτή είναι ταυτόσημη με το περιεχόμενο του κειμένου – παρέμβαση που ετοιμάζουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι βουλευτές και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.

Ειδικότερα, η βουλευτής της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός εθνικού μετώπου. «Δεν υπάρχει» τόνισε «αμφιβολία ότι κλείνει η επώδυνη περίοδος της σκληρής προσαρμογής. Πρέπει να περάσουμε στην καινούργια περίοδο… Απ’ ό,τι φαίνεται και από τον τρόπο που εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, η μετάβαση θα γίνει με επώδυνο τρόπο. Για να προστατεύσουμε την ομαλότητα απαιτείται ευθύνη από όλους. Οι συνθήκες επιτάσσουν τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να ταυτιστούμε αλλά να συμφωνήσουμε στα βασικά. Κανείς πλέον δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Από το 2010 η χώρα κινδύνευσε πολλές φορές να βρεθεί εκτός ευρώ. Η επιβαρυμένη θέση της χώρας επιδεινώθηκε από παθογένειες του πολιτικού συστήματος που διατρέχουν οριζόντια το πολιτικό σκηνικό: Oξύτητα, πόλωση, λαϊκισμός , πολιτικαντισμός, πλήρης ασυνεννοησία. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με μισές αλήθειες, ούτε με όσα εξωπραγματικά υπόσχεται η αντιπολίτευση».
Επιπλέον, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε την εθνική συνεννόηση «σωσίβιο» για τη χώρα και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στα βασικά: Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αναθεώρηση Συντάγματος, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών.

Είπε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η συναίνεση είναι απαραίτητη για να σωθεί ο τόπος. Επί των ερειπίων δεν θα χαρεί κανείς. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε πλέον αίσθηση της ζοφερής πραγματικότητας. Μην αγκυλώνεστε πια σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες και φανατισμούς. Γνωρίζετε πλήρως τι συμβαίνει. Μην προσποιείστε το  αντίθετο. Η τακτική της πόλωσης δεν έφερε σε κανέναν ψήφους. Δηλητηριάζετε το πηγάδι από το οποίο όλοι ελπίζουν να πιουν νερό. Μόνο ένα εθνικό μέτωπο θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία. Τα κατάφεραν Πορτογαλία και Ιρλανδία. Εμείς δεν το χρωστάμε στον δικό μας λαό; Το κλειδί της νέας περιόδου είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται να συνεννοηθούμε. Ακόμα κι αν εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλετε, πιστεύω ότι η παρούσα Βουλή έχει την πλειοψηφία των βουλευτών που αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και τη νέα γενιά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: