18.12.14

Μέρκελ: Καμία βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα...


Την αυστηρή γραμμή του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα επανέλαβε την Πέμπτη από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αν και παραδέχτηκε πως...
η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερη απ'ό,τι πριν από δύο χρόνια. «Καμιά βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Παράλληλα, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες να προχωρήσουν σε προσαρμογές, οι οποίες θα πρέπει να εδράζονται στις γνωστές τρεις αρχές:

- δημοσιονομική σταθερότητα με μηδενικά ελλείμματα

- δομικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και

- υποστήριξη της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, μέσω του σχεδίου Γιούνκερ, αλλά κυρίως όμως με επενδύσεις προερχόμενες από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι αυτές θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι επενδυτές. «Οι πολιτικοί δεν ενδείκνυνται ιδιαίτερα γι αυτό» είπε.

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στις χώρες οι οποίες εχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την κρίση, η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει, ελλείμματα προϋπολογισμών συρρικνώνονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία -τρεις από τις πέντε χώρες- έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους. Και παρότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, είναι και στην Ελλάδα οι προοπτικές σημαντικά καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε - μεταξύ άλλων - η Μέρκελ.

Υπερψηφίστηκε η παράταση του ελληνικού μνημονίου από τη γερμανική Βουλή

Εν τω μεταξύ η γερμανική Βουλή ενέκρινε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης και το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο μήνες.

Παράλληλα, εγκρίθηκε και η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να διαπραγματευτεί εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης την ένταξη της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL), μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: