11.12.14

Ο Σταύρος κι ο σταυρός...

«Η διαβόητη σταθερότητα που συνεχώς απαγγέλλουν ο πρωθυπουργός και οι συναυτουργοί, δεν θα είναι σταθερότητα του Σταύρου. Θα είναι σταθερότητα του σταυρού»…

Μια χαρά υποψήφιος είναι ο Σταύρος Δήμας. Μετριοπαθής, θεσμικός, ενωτικός και ό,τι άλλο θέλετε. Με...
θητεία σε πολλά και διάφορα υπουργεία και εμπειρία πολιτική. Τι δουλειά έχει με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο τέτοιες μέρες είναι βέβαια ένα ερώτημα. Αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη. Κι ας υποθέσουμε ότι τις παίρνει τσάτρα-πάτρα εκείνες τις 180 ψήφους που απαιτούνται στην τρίτη ψηφοφορία. Κι έτσι η χώρα αποκτά τον νέο της Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωραία. Θα αποκτήσουμε πρόεδρο Σταύρο. Θα παραμείνει όμως το πρόβλημα με τον σταυρό. Με τη σταύρωση. Γιατί αμέσως μετά την (υποθετική, εννοείται) εκλογή του, κι αφού τελειώσουν τα πανηγύρια του Βορίδη, του Άδωνι, του Μπαλτάκου, και της κυρίας Μάρκου, θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν. Με την τρόικα να απαιτεί όσα απαιτεί. Με την κυβέρνηση να επαιτεί όσα επαιτεί. Και με τους πολίτες να έχουν μεν πρόεδρο, να μην έχουν δε στον ήλιο μοίρα.

Αμφιβάλλετε; Μα όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Και τι θα γίνει με τις συντάξεις, και τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, και τι θα γίνει με τα εργασιακά, και τι θα γίνει με το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα πάρει και θα σηκώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα προηγούμενα; Μια υπογραφούλα χρειάζεται κι ο Σαμαράς είναι έτοιμος να τη βάλει, εάν και εφόσον... Εάν και εφόσον βρεθούν οι 180. Και έτσι δεν θα βρεθεί ο τόπος υπό τον Σταύρο. Αλλά επί του σταυρού.

Ως εκ τούτου οι πρόθυμοι της Βουλής δεν θα ψηφίσουν Σταύρο. Σταυρό θα ψηφίσουν. Σταυρό μάλιστα που δεν θα σηκώσουν οι ίδιοι, αλλά οι πολίτες. Και η διαβόητη σταθερότητα που συνεχώς απαγγέλλουν ο πρωθυπουργός και οι συναυτουργοί, δεν θα είναι σταθερότητα του Σταύρου. Θα είναι σταθερότητα του σταυρού. Με τα καρφιά του, με τα σκοινιά του, με τους Ρωμαίους. Και με το όξος που περιμένει όλους όσοι θα καρφωθούν σε απαιτούμενα και προαπαιτούμενα.

Πιστεύει κανείς ότι μπορούν να πετύχουν τέτοια σταθερότητα οι Γραμματείς, οι Φαρισαίοι και οι Πόντιοι Πιλάτοι; Αν το πιστεύει, είναι μακριά νυχτωμένος. Διότι, σε μια νύχτα χωρίς προηγούμενο θα μπει η χώρα, αν... Και στο τέλος της θα περιμένει άλλου είδους σταυρός όσους κρύφτηκαν πίσω από τον Σταύρο...

Θανάσης Καρτερός

Δεν υπάρχουν σχόλια: