3.12.14

Παππάς: Ο Σαμαράς θα συμφωνήσει με την τρόικα μέχρι κεραίας...

Παππάς: Ο Σαμαράς θα συμφωνήσει με την τρόικα μέχρι κεραίαςΤην εκτίμηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα προβεί σε νέα υποχώρηση και...
θα συμφωνήσει "μέχρι κεραίας" με την τρόικα έκανε ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Ο κ. Σαμαράς είναι σαφές ότι σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο… Τα πολιτικά του αποθέματα μειώνονται δραματικά και δεν θεωρώ ότι έχει τη βούληση ούτε το εκτόπισμα να κάνει κάτι διαφορετικό. Θα προχωρήσει λοιπόν στη συμφωνία μέχρι κεραίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκριθεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό. «Θα ήταν αδόκιμο να πιστεύει κανείς ότι εάν επισυμβεί η πολυσυζητημένη συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα, ο Τσίπρας θα πει κάτι διαφορετικό από αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει και διαμορφώσει συλλογικά και τη γραμμή που υπηρετεί εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπογραφεί συμφωνία και να παρθούν τα μέτρα που συζητούνται. Δεν μπορεί αυτό να γίνει ερήμην της λαϊκής βούλησης».

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Λέμε ότι για το καλό της χώρας και του λαού, πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση ισχυρή, με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα αποτελεί και έναν επιπρόσθετο παράγοντα δυσκολίας στη διαπραγμάτευση για τον αντισυμβαλλόμενο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολιτική κατάσταση όπου τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης λένε ότι δεν πρέπει να εκλεγεί ΠτΔ από αυτή τη Βουλή και από τις τοποθετήσεις ενός μεγάλου μέρους και των ανεξάρτητων βουλευτών λέμε ότι πρέπει να ψηφίσουν «ανάποδα», από αυτό που λέει η κυβέρνηση… Η αριθμητική των 180 βουλευτών προϋποθέτει, κομμάτι βουλευτών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει «ανάποδα» από το κόμμα τους. Ας εξηγήσει ο κ. Σαμαράς με ποιο κόμμα πρέπει να συνεννοηθεί για να πετύχει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι δεν θα εκλεγεί ΠτΔ και το ξέρουν αυτό και εκτός της χώρας και εξηγεί κάποιες συμπεριφορές».

Ερωτηθείς για τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες από το ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Παππάς τόνισε πως «ο κ. Καμμένος, βέβαια, έχει κρατήσει μια σθεναρή και έντιμη στάση απέναντι στις σειρήνες τις μνημονιακές και ενδεχομένως, φαντάζομαι, στα καλέσματα του Μαξίμου να επανακάμψει…Το με ποιον θα συνεργαστούμε, θα το διαμορφώσει ο λαός, κατά μεγάλο βαθμό, με τη νέα Βουλή. Πιστεύουμε ότι η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να κάνει και τη διαπραγμάτευση. Το κεντρικό δίλημμα στην προεκλογική περίοδο, στην οποία μπαίνουμε, είναι εάν η χώρα θα έχει σταθερή διακυβέρνηση, για μια ισχυρή διαπραγμάτευση, ή μπαίνουμε σε άλλου είδους λύσεις».

Παράλληλα, απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Έχει συγκεκριμένη στάση, πορεία και ευθύνες στη στρατηγική εφαρμογής των πολιτικών αυτών. Δεν νομίζω ότι είναι ζήτημα προσώπων, ακόμη και αλλάξει ηγεσία. Είναι ζήτημα στρατηγικής».

Αναφερόμενος στο Ποτάμι ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι «εμφανίστηκε ως ένα κόμμα που θέλει να εκφράσει κάτι στο Κέντρο, αλλά από τις παρεμβάσεις του, καταλαβαίνουμε ότι ταυτίζεται με αυτό που ο κ. Σαμαράς έχει ως στρατηγική».

«Όσοι δεν ψηφίσουν ΠτΔ εγγράφουν μια πολύ σοβαρή παρακαταθήκη ως προς το εξής: ότι δεν συναίνεσαν στο να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Η συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταλαβαίνετε, και η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων μας, θα λάβει χώρα στο χρόνο της, αλλά απαιτεί προγραμματικές συμπτώσεις. Εσείς λέτε ότι παίρνουν μόρια, αλλά δεν μπορώ να το διαψεύσω» κατέληξε, ανοίγοντας εκ νέου δίαυλο επικοινωνίας με τους ανεξάρτητους βουλευτές...
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: