7.12.14

Κομφούζιο...

Κομφούζιο...
Απόλυτη σύγχυση έχουν προκαλέσει με τις τελευταίες κινήσεις τους οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, στο εσωτερικό αλλά και στον ευρωπαϊκό περίγυρο, υπό την πίεση της τρόικας για μία συμφωνία παράτασης του Μνημονίου και το 2015. Ολος ο...
σχεδιασμός που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον Ευάγγ. Βενιζέλο για την έξοδο και την ασφαλή μετάβαση της Ελλάδας σε μια νέα φάση, δεν υφίσταται και σήμερα στη Βουλή αναμένεται να δώσουν το στίγμα για την επόμενη ημέρα, με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η αδυναμία της κυβέρνησης πυροδοτεί κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό που κινούνται προς κάθε κατεύθυνση και ενίοτε συγκρούονται, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η ένταση. Το κομφούζιο που προκλήθηκε την Πέμπτη, μετά τις δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου και του Ευάγγ. Μεϊμαράκη για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, έφερε σε αμηχανία τον Αντ. Σαμαρά, καθώς βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να σχολιάζει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να τονίσει ότι δεν θα γίνουν εθνικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας εμμέσως την πεποίθηση ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές.
Το εγχείρημα της προεδρικής πλειοψηφίας δεν έχει προχωρήσει, παρά τη βεβαιότητα που θέλουν να δώσουν οι κυβερνητικοί εταίροι (βλ. σελ. 6). Ειδάλλως ο πρωθυπουργός θα είχε ξεκινήσει τη διαδικασία νωρίτερα, καθώς και οι γνωμοδοτήσεις που έχει συγκεντρώσει ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης επιτρέπουν την επίσπευση ενώ σύμφωνος ήταν εξ αρχής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας. Μετά το ναυάγιο, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να επισπεύσει τη διαδικασία προσδοκώντας ότι θα δημιουργηθεί το πολιτικό περιβάλλον που θα της δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Eπιμένει στη διαπραγμάτευση
Παράλληλα όμως η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και δεν μπορεί να αποφύγει τις τελευταίες πιέσεις μέχρις ότου εξαντληθεί ο χρόνος. Γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να διαβεβαιώνει τους εταίρους στην Ε.Ε. ότι θέλει την αξιολόγηση και τη συμφωνία για την επόμενη φάση. Απορρίπτοντας όμως και την παράταση του Μνημονίου και το πακέτο που έριξε η τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση, είναι σαφές ότι προτιμάει τη σιωπηλή παράταση του αδιεξόδου, δηλαδή το πάγωμα των διαπραγματεύσεων, που συνεπάγεται από την πλευρά των δανειστών πάγωμα των δόσεων.
Ο πρωθυπουργός σήμερα θα χαιρετίσει το συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ, που φιλοξενείται από την ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα, και αύριο θα επιχειρήσει να αναθερμάνει την προοπτική της προεδρικής πλειοψηφίας, με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και άνοιγμα προς τους βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση συνθηκών ευρείας πολιτικής συναίνεσης. Κυβερνητικές πηγές θέλουν τον πρωθυπουργό να κάνει άνοιγμα για ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία. Τα πάντα θα κριθούν όμως στην πολιτική αριθμητική. Ως προς την προεδρική υποψηφιότητα ήδη έχει γίνει κατάσταση ονομάτων, προκειμένου να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η βολιδοσκόπηση προς τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: