8.12.14

Παντερμαλής, το νέο πρόσωπο...

pantermalis 
 Στην κόλαση της ονοματολογίας...
Οργιάζουν οι φήμες για το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι οι ψηφοφορίες ξεκινούν στις 17 Δεκεμβρίου στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία πέφτουν τα ονόματα των...
επίδοξων διαδόχων του Καρ. Παπούλια σαν τη βροχή.
Το σίγουρο είναι ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα έχουν κοινό υποψήφιο. Μεταξύ των πολλών ονομάτων που έχουν γραφτεί μέχρι τώρα, και τα οποία υπερβαίνουν τα 25, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να αποκτούν προβάδισμα οι κ.κ. Πικραμμένος, Σκουρής και Διαμαντούρος. Ο πρώτος έχει διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός αμέσως μετά τον Λουκά Παπαδήμο και μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Ο δεύτερος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίο, πρόεδρος του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το 2003, ενώ έχει διατελέσει και δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός.
Ο τρίτος επίσης καθηγητής της Νομικής Σχολής, έχει προσφάτως εκλεγεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ενώ για σχεδόν μια δεκαετία ήταν Όμπουτσμαν (συνήγορος του πολίτη) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι τρεις δεν έχουν έντονο πολιτικό χρώμα με τον πρώτο να κατατάσσεται στο χώρο της Κεντροδεξιά και τους δύο άλλους στην Κεντροαριστερά και μάλιστα ανήκοντες στον κύκλο των φίλων του Κ. Σημίτη. Στον ίδιο κύκλο θα μπορούσε να ενταχθεί και ένας ακόμα καθηγητής. Ο Δημήτρης Παντερμαλής, αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, έχει διατελέσει βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2000 (εποχή Σημίτη) και ήταν αυτός που προΐστατο της αρχαιολογικής ομάδας που ανακάλυψε το αρχαίο Δίον στη Μακεδονία.
Από άποψη ψυχολογίας ο Δημ. Παντερμαλής, εφόσον επιλεγεί μη πολιτικό πρόσωπο, ταιριάζει περισσότερο στον Αντ. Σαμαρά. Αφ’ ενός τον γνωρίζει καλά αφού συνεργάστηκε μαζί του, ως υπουργός Πολιτισμού, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Κατά δεύτερον είναι ο άνθρωπος που με την ανακάλυψη του Δίου ενίσχυσε (μετά τον Μανώλη Ανδρόνικο που ανακάλυψε τη Βεργίνα) τα επιχειρήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας κόντρα στη σκοπιανή προπαγάνδα, κάτι που επίσης είναι σημαντικό για τον Αντ. Σαμαρά που έχει συνδέσει την πολιτική του διαδρομή με το «Μακεδονικό».
Τρίτον, η τυχόν προτίμηση του Δημ. Παντερμαλή για το ύπατο αξίωμα συνδέεται με δύο γεγονότα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.
Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και τα ευρήματα στην Αμφίπολη. Ο Δημ. Παντερμαλής ως πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως είναι στο κέντρο της προσπάθειας -που πήρε διεθνή δημοσιότητα με την εμπλοκή της Αμαλ Αλαμουντίν (Κλούνεϊ)- για επιστροφή των «Ελγινείων», ενώ ως ανακαλύψας το Δίον συνδέεται, εξ αντικειμένου, και με τα ευρήματα στην Αμφίπολη που επίσης έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και όχι φυσικά επειδή υπήρξε για κάποιο διάστημα και σύζυγος της δημοσιογράφου Άννας Παναγιωταρέα η οποία είναι εκπρόσωπος του τάφου που βρέθηκε στην Αμφίπολη.
Επιπροσθέτως ο Δημ. Παντερμαλής, ως Θεσσαλονικιός και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), διατηρεί, παλαιόθεν, στενή σχέση με τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Ευάγγελο Βενιζέλο. Εν κατακλείδι, ο Δημ. Παντερμαλής είναι πολιτικό πρόσωπο, όχι με την στενή αλλά την ευρεία έννοια του όρου, αφού έχει διατελέσει και βουλευτής, ενώ ως αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως διατηρεί υπερκομματικό προφίλ που μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις ανεξάρτητων βουλευτών και να εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, μετακομίζοντας από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Ηρώδου Αττικού.
Ένα ίσως επιπλέον προσόν του Δημ. Παντερμαλή είναι η «γερμανομάθειά» του αφού έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Φράιμπουργκ και μάλιστα πριν από κάποιο διάστημα είχε ανακηρυχθεί, από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα,  ως «πρόσωπο του μήνα». Αν λοιπόν ο Αντ. Σαμαράς θέλει ένα μη στενά πολιτικό πρόσωπο αλλά με πολιτικότητα τότε δεν αποκλείεται να κληθεί να διαλέξει μεταξύ δύο «Γερμανών» του Δημήτρη Παντερμανλή και του Νικηφ. Διαμαντούρου, η έδρα του οποίου ως Όμπουτσμαν ήταν στη Βόννη. Λέτε τον «Γερμανό» Καρ. Παπούλια να διαδεχθεί πάλι «Γερμανός»; Πάντως οι δυο «Γάλλοι», η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και ο Κώστας Γαβράς έχουν απορριφθεί. Αν πάντως επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο η λίστα είναι μακρά και το αξίωμα διεκδικούν πολλοί. Ο μόνος «κομμένος» πολιτικός είναι σίγουρα ο Κ. Καραμανλής. Κι αυτός για άλλους λόγους…
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: