2.12.14

"Τρικυμία" στην Κυβέρνηση για τα νέα μέτρα...

troikaΚαι το θρίλερ με την επιστροφή της τρόικα ..καλά κρατεί: Πηγές των Βρυξελλών διέρρεαν πως δεν αποκλείεται -μετά και το νέο "πακέτο" μέτρων που προτάθηκε από την Αθήνα- η...
αποστολή των δανειστών να επιστρέψει ακόμη και αύριο στην Ελλάδα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αφενός «ξεμπλοκάρει» η αξιολόγηση και αφετέρου οι …40αρηδες θα πρέπει να περιμένουν …πάρα πολύ για να δούνε σύνταξη!

Επισήμως ούτε η Κομισιόν, ούτε και το ΔΝΤ επιβεβαιώνουν την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, ωστόσο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν  λόγο για επιστροφή της τρόικας ακόμη και αύριο Τετάρτη. Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν μάλιστα πως κρίνεται θετική από την πλευρά της τρόικας η πρώτη αποτίμηση των μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά και «φωτογράφιζαν»  την Τετάρτη ως την πιθανότερη ημερομηνία για την επιστροφή των δανειστών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιθυμεί ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, με στόχο, ει δυνατόν, την επίτευξη μιας τεχνικού τύπου συμφωνίας έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε οι πιστωτές πείστηκαν -ως ένα βαθμό- από τα μέτρα που τους πρότεινε η ελληνική Κυβέρνηση μέσω του περιβόητου e- mail και προβλέπουν:

-          Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από το 6,5% ακόμα και στο 13%, εξέλιξη που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό.
Η κυβέρνηση έκανε  πίσω στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του αρχικού της σχεδίου.

-          Εφαρμογή νέων εισαγωγικών μισθών από 1/1/2015 στο Δημόσιο, με: κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας, καθώς και νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας και υπερωριών.:
- Επέκταση για μία διετία (πιθανόν και τριετία) του «παγώματος» στις αυξήσεις των συντάξεων (προβλέπεται ήδη μέχρι το τέλος 2015 και ακολούθως αύξηση περί του 4% ετησίως κάτι που δεν θα εφαρμοστεί).
- Επέκταση στα 20 έτη του ελάχιστου ορίου ετών ασφάλισης αλλά για όσους είναι άνω των 40 ετών (δηλαδή θα καταλαμβάνονται όσοι γεννήθηκαν από το 1975 και μετά)
- Θέσπιση 3τους μεταβατικής περιόδου για την κατάργηση των ρυθμίσεων για συνταξιοδότηση που αφορούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας ενός ασφαλισμένου (δηλαδή θα τεθεί αρχικώς μία αύξηση κατά 2 έτη σε όλες τις κατηγορίες και η πλήρης κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα επέλθει το 2019). Ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με την επέκταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στην κύρια ασφάλιση. Με την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα υπάρξει και αντίκτυπο στις συντάξεις που θα υποστούν «κούρεμα» προκειμένου ο  προϋπολογισμός των Ταμείων να μην είναι ελλειμματικός.

Εάν πάντως η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα και κλείσει η ελληνική αξιολόγηση ξεκινά άλλος ένας αγώνας δρόμου για την Κυβέρνηση που -πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να περάσει τον σκόπελο του Κοινοβουλίου για την υιοθέτηση των όποιων μέτρων συμφωνηθούν τελικά με τους δανειστές- θα πρέπει και να προχωρήσει και τις συζητήσεις για την επομένη του Μνημονίου ημέρα, αλλά και για το ελληνικό χρέος...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: