19.12.14

Στον Μεϊμαράκη η λίστα των δικαστών για Παπακωνσταντίνου...

Στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έχει σταλεί η λίστα με τα ονόματα των δικαστών, που θα μπουν στην κληρωτίδα για να...
κληρωθούν προκειμένου να συμμετάσχουν ως μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα δικάσει τον πρώην τσάρο της οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Ο Άρειος Πάγος διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής κατάλογο με τα ονόματα 35 δικαστών και 9 αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Από την πλευρά του το Συμβούλιο της Επικρατείας διαβίβασε κατάλογο με τα ονόματα  57 δικαστών, εκ των οποίων όμως οι 8 έχουν κώλυμα, καθώς, μεταξύ των άλλων, έχουν μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνική Σχολή Δικαστών, Αρχές, κ.λπ.) ή ήταν μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκε μέχρι τώρα την υπόθεση.

Η νομική υπηρεσία της Βουλής θα διαγράψει τα ονόματα όσων έχουν κώλυμα, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, και θα κάνει στη συνέχεια την τελική επιλογή των ονομάτων των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα κληρωθεί ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του. Η κλήρωση του ονόματος του Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του θα είναι μεταξύ των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Από το Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας έξι.

Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ  σε περίπτωση ομοιόβαθμων, πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών.

Μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης ο Βαγγέλης Μειμαράκης θα διαβιβάσει το πρακτικό της Ολομέλειας με τα ονόματα των δικαστών στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που θα εκλεγεί μόλις λάβει από τη Βουλή τη λίστα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει σε διάστημα από 40 έως 60 ημερών να προσδιορίσει την ημερομηνία της δικασίμου κατά την οποία θα ξεκινήσει η δίκη.

Η δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να ξεκινήσει, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά την 11η Φεβρουαρίου 2015. Την ακριβή ημερομηνία έναρξης της δίκης θα την προσδιορίσει ο πρόεδρος που θα κληρωθεί...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: