10.12.14

Σάλος από σχόλιο της Ε.Ε. για την προεδρική εκλογή...

Το σχόλιο της Ε.Ε. για την προεδρική εκλογή προκάλεσε αντιδράσειςΈντονες αντιδράσεις προκάλεσε η στάση της εκπροσώπου της Κομισιόν να προβεί σε...
δημόσια δήλωση στήριξης του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά σε εσωτερική πολιτική διαδικασία κράτους – μέλους.

Μετά την «ατυχή» δήλωση, η Ανίκα Μπράιτχαρτ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από εκπροσώπους του ιταλικού, γαλλικού και βελγικού Τύπου, οι οποίοι σε έντονα ειρωνικό τόνο, διέγνωσαν αλλαγή της πολιτικής της Κομισιόν σε θέματα εσωτερικών εκλογικών διαδικασιών.

Με έντονη αμηχανία, η ίδια επιχείρησε να ανασκευάσει λέγοντας πως «δεν ήταν στόχος να στηρίξουμε τον υποψήφιο, αλλά να κάνουμε μια καθησυχαστική δήλωση αναφορικά με την αναταραχή στις αγορές χρήματος».

Το σχόλιο της Κομισιόν

Νωρίτερα, η απόφαση των ελληνικών Αρχών για τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας «μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές και στέλνει ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, η εκπρόσωπος της επιτροπής δήλωσε τα εξής:

«Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Όπως γνωρίζετε προβλέπονται τρεις γύροι. Πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές.

Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην Επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».

Ποτέ στο παρελθόν η Κομισιόν δεν προσπάθησε να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις με τόσο καθαρή δημόσια δήλωση υπέρ μιας πολιτικής επιλογής κυβέρνησης κράτους - μέλους και συγκεκριμένου προσώπου, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε το 2012, ούτε όμως το 2009 οπότε και η κοντινότερη δήλωση «παρέμβαση στα εσωτερικά» ήταν το περίφημο «όλες οι περίφημες δυνάμεις στην Ελλάδα ξέρουν» του Χ. Αλμούνια...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: