19.12.14

Αλ. Τσίπρας: Αυτοδυναμία και συμφωνημένη λύση...

Πολλαπλά μηνύματα με παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και με συνέντευξή του στο Reuters απέστειλε εντός και εκτός της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας.

Με το βλέμμα στραμμένο πλέον στις...
εθνικές κάλπες-αφού η Κουμουνδούρου θεωρεί πλέον βεβαία τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή- ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει όλο και πιο τολμηρά ως εκλογικό στόχο του κόμματός του την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

«Το κλειδί για να πετύχουμε τον στόχο μας θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στο λαό. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη χώρα. Συνεπώς, ο μόνος δρόμος της επιτυχίας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας, μάλιστα, έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, την καταπολέμηση του φόβου, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού και τη διεύρυνση των συμμαχιών. Το τελευταίο αποτελεί και μια πίεση στο εσωτερικό του κόμματός του, ο μηχανισμός του οποίου εμφανίζεται αντίθετος σε κάθε σχεδόν διεύρυνση.

Με τη συνέντευξή του στο Reuters, έθεσε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν εξαναγκαστεί. 

Είπε χαρακτηριστικά:«‘Διαπραγμάτευση’ σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση. Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευτούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δε θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί κανείς δε θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Ελλάδα με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από το Μνημόνιο χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. 

Θα αναθεωρήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018 με δημοσιονομικούς στόχους, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας. Και ο πυρήνας του προγράμματός μας θα είναι μέρος αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή αυτού του νέου προγράμματος, θα είναι στη δικαιοδοσία αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός μας θα είναι πρωτογενώς ισοσκελισμένος και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα αφορά το χρέος, έτσι ώστε η εξυπηρέτησή του να πέσει από το 5% σε κάτω από 2% ετησίως»

Κατάργηση Μνημονίου και λιτότητας

Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε κατάργηση της λιτότητας και του Μνημονίου μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αντικατάστασή τους με το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και χαρακτήρισε δημοσιονομικά ισορροπημένο, τονίζοντας επίσης πως δεν δημιουργεί νέα ελλείμματα.

Για το χρέος

Σχετικά με το χρέος δήλωσε: «Το ΔΝΤ κατέχει μέρος χρέους, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί. Το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ - και πιστεύω σε αυτό έχει και ο κ. Ντράγκι ευήκοα ώτα- μπορεί να επιμηκυνθεί. Στο θεσμικό χρέος προς τον ESM και τις χώρες της Ευρωζώνης, ένα χρέος που είναι περίπου 200 δισ., πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αναδιαρθρωθεί. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του να κουρευτεί ή να διαγραφεί, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953 σε μια στιγμή αλληλεγγύης...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: