18.12.14

Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στον Αναστασιάδη...

Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στον ΑναστασιάδηΜε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο...
ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Νέα Υόρκη.

«Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα περιορίστηκε απόλυτα σε φιλοφρονητικά επίπεδα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου μετά τη συνάντηση.
«Ήταν μια ευχάριστη συνάντηση και οπωσδήποτε, αυτό που ευχήθηκε ο γγ, είναι να μείνω μακράν -κατά τη συμβουλή του-, οποιασδήποτε εμπλοκής, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει την ταχεία ανάρρωση. Τον ευχαρίστησα βεβαίως, γιατί όντως ήταν μια σημαντική συμβουλή, η οποία με προβλημάτισε» επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:
«Όσον αφορά την ανάρρωση, σήμερα (χθες) είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το νοσοκομείο (Όρος Σινά), τους γιατρούς μου και με ικανοποίηση εκφράζω τη δική τους ιδιαίτερη ευχαρίστηση για την πορεία της ανάρρωσης και ανάκαμψης της υγείας μου».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν ο γγ του ΟΗΕ κατανοεί τη θέση της Λευκωσίας για ποιο λόγο έγινε διακοπή των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε: «Επαναλαμβάνω, δεν έχουμε εμπλακεί σε διάλογο που αφορά το Κυπριακό πρόβλημα. Συνεπώς, δεν θα έλεγα ότι έχω την όποια γνώμη» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Αλλά, εν πάση περιπτώσει, γνωρίζω από το παρελθόν ότι η στάση της κάθε πλευράς καθορίζεται ανάλογα με τα γεγονότα. Και τα γεγονότα δικαιολογούσαν απολύτως είτε την απόφαση που πήραμε είτε την στάση που τηρήσαμε και τηρούμε».
Ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι-μουν, με γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι «ο γγ εξέφρασε την ειλικρινή ενθάρρυνση και την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη χειρουργική επέμβαση καρδιάς που υποβλήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη». Επίσης, σημείωσε ότι «ο γγ ευχήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ταχεία και πλήρη ανάρρωση, καθώς και ευοίωνη επιστροφή στην Κύπρο».
Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την καθιερωμένη έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015, με την οποία θα προτείνει την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Δύναμης στο νησί. Στην έκθεση θα κάνει αναφορά και στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.
Στις 26 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος ο ειδικός σύμβουλος του γγ, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε. Προηγουμένως, γύρω στα μέσα του επόμενου μήνα, ο κ. 'Αιντε σκοπεύει να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο για ένα νέο κύκλο επαφών, με σκοπό να βρεθεί φόρμουλα ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Μπαν παρέστη επίσης ο ειδικός σύμβουλος του γγ και βοηθός γγ του ΟΗΕ, Κιμ Γουόν Σου, καθώς και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον διεθνή οργανισμό, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
Ο Κύπριος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει απόψε την πρώτη επίσημη έξοδό του, μετά το εξιτήριο που είχε λάβει από το νοσοκομείο την περασμένη Κυριακή. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ θα παραθέσουν δείπνο προς τιμή του και της συζύγου του σε ελληνικό εστιατόριο, στο Μανχάταν. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη το Σάββατο πρωί και θα επιστρέψει στην Κύπρο, μέσω Λονδίνου...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: