3.12.14

Στην τανάλια της τρόικα...

Εξανεμίζονται οι ελπίδες στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι θεσμικοί εταίροι και πιστωτές θα στηρίξουν, έστω την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο παρασκήνιο, για...
να έρθει βοήθεια από το Βερολίνο και την Κομισιόν, δεν αποδίδουν με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται διέξοδος. Είναι σαφές ότι την πιο σκληρή στάση κρατά το ΔΝΤ και αυτό φάνηκε ήδη από τη συνάντηση στο Παρίσι.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση για να μην εκταμιευθεί η δόση και να βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση χωρίς χρήματα την άνοιξη, όταν θα πρέπει να εκπληρωθούν σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις. Αυτή η άποψη επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι οι δανειστές δεν δίνουν μάχη πια για να σωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, όπως έκαναν το 2012 και πριν από τις ευρωεκλογές.

Από χθες το βράδυ κυκλοφορούν σενάρια ρήξης με την Τρόικα τα οποία κορυφώθηκαν από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν θα δεχτεί παράλογες πιέσεις». Η διαρροή του email της ελληνικής πλευράς στην Καθημερινή έγινε από τις Βρυξέλλες, όπως έχουν μάθει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θεωρούν ότι και αυτό συνέβη από την πλευρά των πιστωτών προκειμένου να εκτεθεί η κυβέρνηση που όπως αποκαλύφθηκε προτείνει ακόμη και μέτρα για το καλοκαίρι, εφόσον αποτύχει ο προϋπολογισμός -που θα ψηφιστεί την Κυριακή- στην εκτέλεσή του. Το ενδεχόμενο ρήξης με την Τρόικα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εκλογές άμεσα και, πιθανότατα, ανεξάρτητα από την προεδρική εκλογή.

Η κατάσταση στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι τετατεμένη. Αφενός οι βουλευτές δεν θέλουν να ψηφίσουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα για να μην υποστούν το πολιτικό, εκλογικό κόστος. Αφετέρου αντιλαμβάνονται ότι χωρίς συμφωνία με την Τρόικα η κυβέρνηση δεν θα έχει εκλογικό δίλημμα να παρουσιάσει ούτε θα μπορεί να προσφέρει οποιοδήποτε άλλοθι για να μαζευτούν οι 180.

Μέχρι τώρα υπήρχε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σε κάποιους κύκλους τουλάχιστον, η σχεδόν μεταφυσική αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει τελικά. Μάλιστα, αρκετοί επικαλούνται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού σε συζητήσεις μαζί τους. Ο Α. Σαμαράς φέρεται να έλεγε μέχρι χθες το βράδυ ότι περιμένει κάτι καλό από τους έξω και ότι είναι εφικτή η εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Οι προσδοκίες του δεν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα και δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή κάποιος τρόπος λύτρωσης από την τανάλια της τρόικα που σφίγγει διαρκώς.


tvxs.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: