2.12.14

Οι ελπίδες στο λαχείο ...

 
Η πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού περιλαμβάνει μέχρι και την έκδοση λαχείου που θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αύξησης των εσόδων! Προκειμένου να ...
δελεάσει τους εκπροσώπους των πιστωτών να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προτείνει μέτρα 1 δισ. ευρώ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αύξηση των ορίων για την ελάχιστη συνταξιοδότηση στα 20 χρόνια από τα 15, πάγωμα των κύριων συντάξεων μέχρι το 2017, μείωση του μισθού των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο, πιλοτική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τον ερχόμενο Ιούλιο, αύξηση στο 13% από το 6,5% του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. 
Την απάντηση της κυβέρνησης παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή» και εκεί βλέπει κανείς ότι προτείνεται επανεξέταση του προϋπολογισμού τον Ιούλιο, ώστε αν δεν πηγαίνουν καλά τα έσοδα να επιβληθούν φόρος πολυτελείας, αύξηση στα τσιγάρα και τα ποτά, νέα αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που μόλις μειώθηκε. «Κόκκινη γραμμή» για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, όπου δεν δέχονται να μπουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια όπως ζητά η Τρόικα. Επίσης, αρνούνται γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις συντάξεων.

Με αυτό το «πακέτο» η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα φέρει πίσω το ΔΝΤ (που θα έδιωχνε...) και θα έχει μέχρι το τέλος του χρόνου μια συμφωνία με τους εταίρους την οποία θα παρουσιάσει στους βουλευτές ως επιτυχία προκειμένου να ψηφίσουν πρόεδρο της δημοκρατίας για να αποτραπούν οι εκλογές. Η άποψη που διατύπωσε ο Α. Τσίπρας χθες βράδυ στον Σκάι ότι μόνο με αποστασίες μπορούν να διασφαλιστούν 180 «ναι» δείχνει πόσο σκληρό θα είναι το παιχνίδι μέχρι να στηθούν κάλπες.

Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις πιέσεις και την αδιαλλαξία των δανειστών, ούτε τη σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά του για εκλογές. Δυσκολεύεται να διαχειριστεί και τις εκλογικές αγωνίες των βουλευτών. Μέχρι και η υπουργός Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ξέσπασε για την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και είναι αυτή η πρώτη φορά που έχει διαφωνήσει δημόσια με κυβερνητικές επιλογές. Η Ντόρα Μπακογιάννη σχεδόν κάθε μέρα επαναφέρει την πρότασή της για επίσπευση της προεδρική εκλογής και για πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης, ενώ αρκετοί βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν χθες σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι κράτησε υπερβολικά πολύ η συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα στο ΥΠΕΞ υπονοώντας ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αναζητά γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε όλα ανακοίνωσε ο πρώην γραμματέας υπουργικού συμβουλίου τη δημιουργία νέου κόμματος δεξιά της ΝΔ με το όνομα «Ρίζες». Τον ακολουθούν ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρος και ο πρώην βουλευτής Χ. Ζώης. Δεν είναι βέβαιο ότι θα κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές, μπορούν όμως να διαπραγματευτούν καλύτερα με τη ΝΔ την επανένταξή τους μέσω ενός φορέα που απευθύνεται στην Εκκλησία, το στρατό και τους δεξιούς που θεωρούν... κεντρώα τη ΝΔ του Α. Σαμαρά. Άλλωστε, όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό ο Τ. Μπαλτάκος απάντησε με έναν στίχο του Γ.Ρίτσου, «καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα...». Και πράγματι,  η σχέση τους είναι τόσο παλιά και ισχυρή ώστε γιατί να μην ξανασυναντηθούν κάποια στιγμή και ίσως όχι πολύ αργότερα...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: