11.12.14

Τα σενάρια για εναλλακτικές λύσεις...

...εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος...


Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που κυκλοφορούν στα κομματικά γραφεία και τους διαδρόμους της Βουλής για...
εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.


Αν και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες και χαρακτήρισε πράξη ευθύνης την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο πληθαίνουν τα αρνητικά μηνύματα από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές, αυξάνονται και τα σενάρια για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος.

Βουλευτές και κομματικά στελέχη επικεντρώνονται σε τρία βασικά σενάρια, τα οποία δεν βρίσκουν πεδίο εφαρμογής χωρίς τη συγκατάθεση των κκ Σαμαρά και Τσίπρα και χωρίς ανατροπές στον σχεδιασμό που ακολουθούν μέχρι σήμερα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το πρώτο σενάριο που συζητείται εντονότερα, ακόμη και μεταξύ γαλάζιων βουλευτών, προβλέπει την απόσυρση του Σταύρου Δήμα πριν από την τρίτη ψηφοφορία και την επιλογή νέου υποψηφίου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Το Μαξίμου απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο κυρίως γιατί είναι μειωτικό για τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος προφανώς δεν θα αποδεχόταν να λειτουργήσει ως «λαγός» σε μία αδιέξοδη διαδικασία. Γαλάζια στελέχη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκτιμούν ότι ο ίδιος δεν αποκλείεται να αποσυρθεί αυτοβούλως εάν οι πρώτες ψηφοφορίες κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών –κάτω από τις 175 ψήφους. Το σχετικό σενάριο επαναφέρει σε τροχιά, όπως γράφει η εφημερίδα, μία υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη, αλλά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση της ΔΗΜΑΡ αντί να δώσει λύση.

Το δεύτερο σενάριο σύμφωνα με την εφημερίδα αναφέρει συμφωνία κορυφής. Η πρόταση έχει υποβληθεί δημόσια από την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ την έχει βάλει στο τραπέζι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως βάση συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Προβλέπει συμφωνία των κκ Σαμαρά και Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα συνοδεύεται και από συμφωνία για εκλογές σε εύλογο χρονικό ορίζοντα εντός του 2015. Αντίστοιχη πρόταση έχουν υποβάλει και ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Πάρις Μουτσινάς. Ουδείς ωστόσο, την συζητεί από το Μέγαρο Μαξίμου ή την Κουμουνδούρου.

Το τρίτο σενάριο που διακινείται επίσης προϋποθέτει μία συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τη διαφορά ότι αυτό συνοδεύεται από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και στη θέση του πρωθυπουργού. Έχει τεθεί στη δημόσια συζήτηση από στελέχη της ΔΗΜΑΡ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: