2.12.14

Καμπάνα εκατομμυρίων στην Ελλάδα για τα σκουπίδια...

 
Δέκα εκατομμύρια ευρώ κατ’ αποκοπήν πρόστιμο επέβαλλε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για τις χωματερές, ενώ  παράλληλα επισημαίνει ότι εάν η χώρα δεν συμμορφωθεί θα επιβάλλεται ανά εξάμηνο πρόστιμο 14 εκατομμυρίων ευρώ!
Σύμφωνα με...

την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για το πρώτο εξάμηνο μετά την έκδοση της σημερινής αποφάσεως, η χρηματική ποινή θα υπολογιστεί με βάση αρχικό ποσό ύψους 14 520 000 ευρώ, από το οποίο θα αφαιρείται ποσό 40 000 ευρώ ανά χώρο ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων ο οποίος είτε έπαυσε να λειτουργεί είτε αποκαταστάθηκε και 80 000 ευρώ ανά χώρο που ταυτόχρονα έπαυσε να λειτουργεί και αποκαταστάθηκε.

Για κάθε επόμενο εξάμηνο, η οφειλόμενη χρηματική ποινή θα υπολογίζεται με βάση το καθορισθέν για το προηγούμενο εξάμηνο ποσό, εφαρμοζομένων των ίδιων μειώσεων σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου αυτού παύσεις της λειτουργίας και τις αποκαταστάσεις των ως άνω χώρων.

Να σημειωθεί ότι  Ελλάδα και  Επιτροπή πληροφόρησαν το Δικαστήριο, τον Μάιο του 2014, ότι, επί συνόλου 293 χωματερών, 70 εξακολουθούσαν να λειτουργούν και 223, μολονότι είχε παύσει η λειτουργία τους, δεν είχαν ακόμη αποκατασταθεί.

Το Δικαστήριο ξεκαθαρίζει επίσης ότι η εκτέλεση της αποφάσεως, προϋποθέτει την παύση της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων, την αποκατάστασή τους στην πράξη (και όχι μόνον τον προγραμματισμό της αποκαταστάσεώς τους), καθώς και τη δημιουργία των αναγκαίων εγκαταστάσεων, που εξασφαλίζουν την αποφυγή δημιουργίας νέων χωματερών.
 
Στους δήμους το μπουγιουρντί

Σύμφωνα με τον Νόμο 4042 του 2012, τα ποσά που καταβάλλονται από το ελληνικό Δημόσιο ως χρηματικά πρόστιμα λόγω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, θα παρακρατούνται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ.

Η διάταξη του νόμου αυτού εξειδικεύτηκε με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών, όπου προβλέπονται τα εξής:

♦ Το ποσό των προστίμων που θα καταλογίσει στην Ελλάδα το Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές και τα λύματα θα μεταβιβαστεί στους υπαίτιους, δήμους ή περιφέρειες με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

♦ Στην περίπτωση που οι παραβάτες είναι πολλοί, θα γίνεται επιμερισμός του προστίμου με κριτήρια όπως ο πληθυσμός και ο βαθμός συμμόρφωσης.

♦ Την ευθύνη για τον υπολογισμό του ημερήσιου προστίμου έχει το ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα ζητά από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις πληροφόρηση για το εάν και ποιες ενέργειες έχουν δρομολογήσει, όπως για παράδειγμα την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων ενός ΧΥΤΑ, τη δημοπράτηση του ΧΥΤΑ, την πιστοποίηση των εν εξελίξει εργασιών κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: