12.12.14

Παραιτείται ο Βούρος από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος...

Την απόφασή του να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα ανακοίνωσε ο διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Βούρος.

Αναλυτικά η...
ανακοίνωση του:

«Εδώ και ενάμιση χρόνο καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να παραμείνει ζωντανό. Δίπλα στα γνωστά θετικά αποτελέσματα του καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου, πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου, για πρώτη φορά, να εξηγήσουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα, τα χρόνια και τεράστια οικονομικά ζητήματα που θέτουν διαρκώς τη βιωσιμότητα του ΚΘΒΕ σε κίνδυνο. Προβλήματα που ως Διοίκηση και Διεύθυνση δεν δημιουργήσαμε αλλά κληρονομήσαμε. Για όλες τις ενέργειές μας ενημερώναμε ανελλιπώς και τα δύο Σωματεία των Εργαζομένων του ΚΘΒΕ (Ηθοποιούς και Πάσης Φύσεως Προσωπικό).

Οι συντονισμένες αυτές ενέργειες καθώς και η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για έκτακτη επιχορήγηση, οδήγησαν στην προσωπική μου δέσμευση, πριν από λίγες ημέρες, προς τα σωματεία των εργαζομένων ότι στις 19/12/14 θα πραγματοποιηθεί πληρωμή του Νοεμβρίου, του μοναδικού οφειλόμενου μήνα. Σήμερα, αντί για συμπαράσταση στην προσπάθεια για εύρυθμη λειτουργία του Θεάτρου, έλαβα εξώδικο από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, βάσει του οποίου εξαγγέλλονται εκ νέου στάσεις εργασίας για το προσεχές Σαββατοκύριακο, με συνέπεια το Θέατρο να παραμείνει κλειστό και οι παραστάσεις να ματαιωθούν.

Το ΣΕΗ οφείλει να εξηγήσει στην κοινωνία την αναίτια και με σαφή εχθρική διάθεση προς την καλλιτεχνική διεύθυνση, απόφασή του, δεδομένου μάλιστα ότι είμαστε ο μοναδικός κρατικός θεατρικός φορέας που υπέγραψε άμεσα συλλογική σύμβαση με τους ηθοποιούς, κλείνοντας τα αυτιά μου στις σειρήνες που προσδοκούσαν το αντίθετο.

Σημειωτέον, ότι παρότι το ΚΘΒΕ τα τελευταία χρόνια βίωνε μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, με τους εργαζόμενους να έχουν να πληρωθούν δύο και τρεις μήνες, ποτέ δεν εξαγγέλθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις.

Είναι δεδομένο ότι στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε υφιστάμεθα όλοι μα όλοι τις συνέπειές της. Επειδή θεωρώ ότι το θέατρο δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικών σκοπιμοτήτων, η προσωπική μου αξιοπρέπεια και ο σεβασμός προς όλους εκείνους τους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ, οι οποίοι καθημερινά μοχθούν σκληρά και με αυταπάρνηση για να κρατήσουν αυτό το θέατρο ανοιχτό, ζωντανό και δημιουργικό, μου επιβάλλουν να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση του Υπουργού Πολιτισμού»...
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: