12.12.14

Παραπέμπονται 32 για τα υποβρύχια...

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των 32 από τους συνολικά 34 κατηγορούμενους στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών που...
διακινήθηκαν για την απόκτηση των γερμανικών υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό, εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας Εφετών, Ευστάθιος Βεργώνης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ότι για την υπόθεση των συμβάσεων του υπουργείου Άμυνας με τη γερμανική HDW- Ferrostaal και τις αδιαφανείς πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξή τους επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, πρέπει να λογοδοτήσουν, για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, 32 κατηγορούμενοι στρατιωτικοί αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς, Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη «μαύρων χρηματικών ποσών» που φέρεται να ξεπερνά συνολικά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των όπλων κινήθηκαν, κυρίως, μέσω δύο εταιρειών.

Με την πρότασή του, ο εισαγγελέας ζητάει να μην παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου καθώς και ο Γ. Αγουρίδης, για τους οποίους θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη στήριξη των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, των οποίων ζητείται η παραπομπή, είναι ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν- Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο πρώην γγ Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού, Αντώνης Χάγιας καθώς και ο Γιάννης Νικολάου.

Η πρόταση του εισαγγελέα θα κριθεί από το δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων με βούλευμα το οποίο θα εκδώσει το επόμενο διάστημα...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: