11.12.14

Όπως το 2012...

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έδωσε χθες βράδυ το σύνθημα με την ομιλία του από το βήμα της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου: Εκεί κατέστησε σαφές ότι...
θα προσπαθήσει να εκφοβίσει τους βουλευτές για να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα υποστηρίζοντας ότι εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρουν τη χώρα ξανά στην άκρη του γκρεμού, δηλαδή κοντά στη χρεοκοπία. 



Κατά την αντίληψη της κυβέρνησης, μια πολιτική αλλαγή σ αυτή τη φάση θα επαναφέρει τον κίνδυνο ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη. Για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους χρησιμοποιούν τα άγρια μηνύματα των αγορών από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Επίσης, προσμετρούν τον θετικό τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε η Κομισιόν για την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, ενθαρρύνοντας έτσι την υπερψήφισή του. Αλλά και τη δήλωση του Β. Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο ότι υπάρχει η δυνατότητα για προληπτική γραμμή πίστωσης αφού όμως πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος. 

Το Μέγαρο Μαξίμου απευθύνεται στους βουλευτές θυμίζοντας ότι η κοινή γνώμη δεν θέλει πλειοψηφικά πρόωρες εκλογές, όπως προκύπτει από κάποιες δημοσκοπήσεις. Αλλά κυρίως τους θυμίζει ότι από την ψήφο τους κρίνεται το αν θα πάμε ή όχι σε εκλογές (25 Ιανουαρίου, 1 ή 8 Φεβρουαρίου) και, επομένως, κατά την ανάλυσή τους, το αν θα μπει η χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες ή όχι. 

Καθόλου τυχαία, δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Κ. Μητσοτάκης και Κ. Σημίτης, παρεμβαίνουν σήμερα και αύριο μέσω συνεντεύξεών τους στο κανάλι της Βουλής (σημερινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής) για να ζητήσουν συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας βασικά ότι οι κάλπες είναι μια υψηλού ρίσκου επιλογή. 

Η πόλωση δεν θα έχει όριο καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού αυτή τη στιγμή δεν μαζεύονται ούτε καν 170 «ναι» στην υποψηφιότητα Δήμα παρόλο που ο πρώην Επίτροπος συγκεντρώνει θετικά σχόλια σε υπερκομματικό επίπεδο. Το 170 στην πρώτη ψηφοφορία θεωρείται ως ψυχολογικό όριο από πολλές πλευρές, με την έννοια ότι, αν δεν ξεπεραστεί, η κυβέρνηση θα φτάσει στην τρίτη ψηφοφορία γνωρίζοντας από πριν το κακό για την ίδια αποτέλεσμα...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: