15.11.14

Το Philae πρόλαβε και έστειλε όλα τα δεδομένα πριν «σβήσει»...

Το Philae πρόλαβε και έστειλε όλα τα δεδομένα πριν «σβήσει» 
Το ρομπότ Philae που διαχωρίστηκε από το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta και προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri (Τσούρι), έστειλε τα επιστημονικά δεδομένα που... κατέγραψε από τον κομήτη στη διάρκεια της αποστολής του προτού αυτή ολοκληρωθεί και σταματήσει να λειτουργεί η μπαταρία του, δήλωσε σήμερα ένας εκ των ερευνητών της αποστολής.
«Λάβαμε τα πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πιέρ Μπιμπρίγκ αναφερόμενος στη δυσκολία της συγκέντρωσης των δεδομένων προτού το ρομπότ τεθεί σε κατάσταση αδράνειας.

Στο πείραμα αναλύθηκε δείγμα που ελήφθη από την επιφάνεια του κομήτη, στο πλαίσιο της αναζήτησης χημικών υπογραφών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος.

«Τα πάντα έγιναν όπως ήταν προγραμματισμένο», είπε ο Μπιμπρίγκ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

«Καταφέραμε ακόμη και την περιστροφή του (του Philae) για να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη της ηλιακής ακτινοβολίας», είπε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή της, η ESA αναφέρει ότι οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι.

«Υπήρξε τεράστια επιτυχία, σύσσωμη η ομάδα είναι ενθουσιασμένη», είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ο επικεφαλής της επιχείρησης Rosetta.

«Τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Philae και η Rosetta πρόκειται να καταστήσουν αυτή την αποστολή κομβική στην επιστήμη των κομητών», σχολίασε από την πλευρά του ο Ματ Τέιλορ, ένας από τους επιστήμονες του προγράμματος Rosetta.

Πριν από μερικές μέρες, το Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση των κομητών, απαντώντας στο ερώτημα αν από αυτά τα ουράνια σώματα προήλθε το νερό και οι ανθρακικές ενώσεις από τις οποίες ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: