14.11.14

Λίγες ώρες ζωής μένουν στο "Philae"...





ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...
Το ρομπότ Philae (Φίλαι) που προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια ενός κομήτη, για πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, κατέληξε στη σκιά ενός βράχου, περίπου ένα χιλιόμετρο από το σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται κανονικά, ανέφερε σήμερα η...
Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να δώσουν εντολές στο Φίλαι ώστε να μετακινηθεί.

 


Το hashtag στο twitter: #CometLanding και στο https://twitter.com/Philae2014
Ενημέρωση ως τις 4.00 μ.μ.   Οι επιστήμονες της ESA ξεκίνησαν την ενεργοποίηση ενός τρυπανιού και ενός σφυριού επάνω στο ρομποτικό σκάφος Φίλαι, σε μια προσπάθεια να το μετατοπίσουν σε σημείο που δέχεται ηλιακό φως, για να μπορέσει να φορτίσει τα ηλιακά του πάνελ και να εξασφαλίσει έτσι ενέργεια ωστε να συνεχίσει την αποστολή του. 
Ο χρόνος λιγοστεύει για το ρομπότ της ESA. Μετά την τριπλή του αναπήδηση την Τετάρτη, το ρομπότ στέκεται τώρα ακουμπώντας στη μια του πλευρά, στη σκιά ενός εξογκώματος ή ενός βράχου (πηγή: Guardian)
Σε εξέλιξη η διαδικτυακή συζήτηση (hangout) με τους επιστήμονες της ESA
    Ένα σκίτσο από τις χιλιάδες αναφορές που βρίσκονται στο Twitter.     Ενημέρωση ως τις 2 μ.μ.: Το μικρό ρομπότ Philae "εργάζεται αδιάκοπα" στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, ενώ δεν έχει πλέον παρά λίγες ώρες ζωής με την μπαταρία του, καθώς η λειτουργία των ηλιακών πάνελ επηρεάζεται επειδή βρίσκεται στη σκιά ενός βράχου.

Οι επιστήμονες της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα κληθούν να αποφασίσουν σήμερα εάν θα επιχειρήσουν μία επικίνδυνη επιχείρηση αγκίστρωσης του ρομπότ στο έδαφος πριν εκπνεύσουν οι μπαταρίες του, προσπάθεια που μπορεί να προκαλέσει την αναπήδησή του και την εκτίναξή του στο Διάστημα.

Σύμφωνα με τη Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES) , το Philae έχει ήδη συλλάξει πληθώρα στοιχείων που θα χρειασθεί καιρός για να αναλυθούν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Καλημέρα Γη! Πέρασα μία πολύ δραστήρια νύκτα στον κομήτη. Βρίσκομαι και πάλι σε επαφή με την ομάδα μου", έγραψε το ρομπότ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παρά την άβολη στάση του, με το ένα πόδι στο αέρα και πεσμένο στη μία του πλευρά, το Philae βρίσκεται σε επικοινωνία με την Rosetta και πραγματοποιεί ραδιογραφίες του εσωτερικού του κομήτη, μελέτες του μαγνητικού του πεδίου, παίρνει φωτογραφίες του εδάφους και αναλύει σύνθετα μόρια της επιφανείας Tchouri.
________________
Τα άγκιστρα του μικρού ρομπότ δεν λειτούργησαν σωστά, με αποτέλεσμα να αναπηδήσει δύο φορές και να απομακρυνθεί από το σημείο της προσεδάφισής του, πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.
"Δεν βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που θα θέλαμε", είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης προσεδάφισης, ο Ζαν-Πιερ Μπιμπρίγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον κομήτη και το Φίλαι, το οποίο όπως υποστηρίζει λειτουργεί κανονικά. "Μην δίνετε σημασία στις αποτυχίες, είναι φανταστικό το πού βρισκόμαστε τώρα", πρόσθεσε ο Μπιμπρίγκ.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι ότι το ρομπότ έχει βρεθεί στη σκιά. Οι ηλιακοί συλλέκτες του, από τους οποίους θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια όταν τελειώσουν οι μπαταρίες του, αύριο Παρασκευή, θα λαμβάνουν μόνο μιάμιση ώρα ηλιακού φωτός την ημέρα αντί για 6-7 ώρες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα προσγείωσης για να "πηδήξει" το ρομπότ και να φύγει από τη σκιά, όμως η ESA χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες προτού να επιχειρήσει αυτήν την επικίνδυνη μανούβρα.
Επιπλέον, μόνο δύο από τα τρία πόδια του Φίλαι πατάνε στο έδαφος, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μήπως αναποδογυρίσει εάν ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων ή μήπως εκτιναχθεί στο διάστημα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα που θα συλλέξει το ρομπότ θα τους δώσουν κάποιες απαντήσεις για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και, ενδεχομένως, η ζωή στη Γη.
  Δείτε μερικές από τις πρώτες εικόνες που έστειλε το ρομπότ:



Το βίντεο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) με τους πανηγυρισμούς για την προσεδάφιση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: