30.11.14

"La Repubblica": Δυναμίτης για την Ευρώπη ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα...


La Repubblica: Δυναμίτης για την Ευρώπη ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα 

«Δυναμίτη για το ευρωπαϊκό σύστημα» χαρακτηρίζει, σε άρθρο του, ενδεχόμενες ελληνικές εκλογές ο ιδρυτής της εφημερίδας La Repubblica, Εουτζένιο Σκάλφαρι, στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας.
Ο...
Ιταλός σχολιαστής αναφέρει ότι «οι ελληνικές εκλογές αποτελούν τον δυναμίτη που μπορεί να προκαλέσει κρίση όχι μόνον στο ευρωπαϊκό σύστημα, αλλά και στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, με μια πολιτική κρίση διεθνών διαστάσεων».
Ο Σκάλφαρι, ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της έλευσης της τρόικας στην Ιταλία, αναφέρει, επίσης, ότι «μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμόρφωνε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την Ευρώπη και το ενιαίο νόμισμα, διότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να αποκηρύξει το ευρώ και την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, ο ενενηντάχρονος ιδρυτής και πρώην διευθυντή της La Repubblica συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην Ευρώπη μόνον υπό έναν όρο: αν η Ευρώπη αναλάβει για διάστημα πενήντα χρόνων το ελληνικό χρέος, καταβάλλοντας και τα επιτόκια. Ο Ντράγκι είπε ότι το αίτημα θα μπορούσε και να γίνει δεκτό, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο ύψος του συγκεκριμένου χρέους, αλλά με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα προηγούμενο που αφορά, κυρίως, την Ιταλία. Oι διαστάσεις του ιταλικού δημόσιου χρέους, όμως, λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς μια τέτοια διαδικασία και, εκτός αυτού, θα ξέσπαγε ένα κύμα κερδοσκοπίας μακράς διαρκείας που θα οδηγούσε την Ιταλία στην χρεοκοπία και μαζί της όλο το διεθνές τραπεζικό σύστημα».
Ο Εουτζένιο Σκάλφαρι, τέλος, τονίζει στο σχόλιό του ότι «για να μπορέσει η Ένωση να αντιδράσει στην κρίση, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της ενωμένης και κυρίαρχης Ευρώπης» ενώ παράλληλα αναφέρει ότι «η εκχώρηση πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας από τις χώρες μέλη, πρέπει ν' αρχίσει να συζητείται αμέσως από το Ευρωκοινοβούλιο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το κάθε κράτος που μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: