17.11.14

Επικίνδυνα παιχνίδια με τον χρόνο και την τρόικα...

To Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου μοιάζει χαμένο για την κυβέρνηση Σαμαρά που ακόμη βρίσκεται στο "περίμενε" από την τρόικα και...
ουδείς πλέον από το επιτελείο του Πρωθυπουργού ή του Ευάγγελου Βενιζέλου μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να παραμείνει ανοιχτή και μετά τα τέλη του έτους.

Μπορεί προ ημερών άνθρωποι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να απέκλειαν  τα σενάρια που τοποθετούσαν όλη τη διαπραγμάτευση «πακέτο» τον Μάρτιο, ωστόσο σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει και η αξιολόγηση αλλά και το ζήτημα της γραμμής στήριξης που θα έχει η Ελλάδα μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Κανείς από το επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα της εναλλακτικής που θα έχει η Αθήνα στην περίπτωση που οι δανειστές εμμείνουν στη γραμμή «όλα και τώρα» και η αξιολόγηση παραμείνει μετέωρη ακόμη και μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας.

Στο Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ρίξει άλλο νερό στο κρασί της. Η κατάσταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι οριακή και τίποτα από αυτά που έχει θέσει ως κόκκινες γραμμές η Αθήνα δεν μπορούν να συζητηθούν μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης πολιτικής αβεβαιότητας -που ως φαίνεται όμως ουδόλως απασχολεί ή προβληματίζει τους δανειστές.

Ο Αντ. Σαμαράς επιμένει σε ένα αισιόδοξο σενάριο που όμως προϋποθέτει γρήγορη αξιολόγηση χωρίς αναταράξεις από την τρόικα και ξεκάθαρη συμφωνία για την επόμενη μέρα που δεν θα παρεπέμπει σε όρους που θυμίζουν «μνημόνιο». Τίποτα από αυτά δεν έχει δεδομένο ο Πρωθυπουργός.

Αντιθέτως, η καθυστέρηση και οι όροι των δανειστών, το παζάρι για το ρόλο του ΔΝΤ, το τοξικό περιβάλλον στο οικονομικό επιτελείο, τα προσωπικά παιχνίδια υπουργών και οι μειωμένες αντοχές γαλάζιων και πράσινων βουλευτών, προϊδεάζουν για μια συμφωνία που μπορεί να γραφτεί ακόμη και στο... γόνατο αν χρειαστεί προκειμένου ο Πρωθυπουργός να έχει στα χέρια του κάτι απτό πριν ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άλλωστε το περιέγραψε ολοκάθαρα έξω από το Μαξίμου όταν μίλησε για το σχέδιο πάνω στο οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν άπαντες πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου - αυτό που δεν είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προφανώς περιμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων - είναι το εάν το συγκεκριμένο σχέδιο θα εξελιχθεί στο βασικό δίλημμα των εκλογών πάνω στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι και όχι οι βουλευτές...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: