10.11.14

Πώς ερμηνεύεται η "αλλαγή κανόνων εμπλοκής" της Άγκυρας...

Κατακόρυφα ανεβαίνει πλέον το θερμόμετρο στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά και τις...
τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Από την πλευρά της η Άγκυρα στη Διακήρυξη του Καΐρου, που υπογράφηκε από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο και προβλέπει την επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ των συμβαλλόμενων κρατών, απαντά με στρατιωτικούς όρους και αλλαγή των «κανόνων εμπλοκής». 

Η ανακοίνωση της αλλαγής των κανόνων εμπλοκής από την πλευρά της Τουρκίας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στην ελληνική κυβέρνηση ανέμεναν,όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, μία τέτοια αντίδραση. 

Μάλιστα, ερμηνεύοντας την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να «ηρεμήσουν» τα πνεύματα, κάνοντας λόγο για αναγκαστική κίνηση Νταβούτογλου με αποδέκτες κυρίως το εσωτερικό της χώρας. Με αυτή την κίνηση στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία με τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί παραμένει διεθνώς απομονωμένη τόσο από τα ανατολικά με το Κουρδικό και το Ισλαμικό Κράτος σε πλήρη εξέλιξη, όσο και δυτικά με τη συμμαχία Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου, επιχειρεί να διασκεδάσει της εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας. 

Ωστόσο, από την ελληνική πλευρά, δεδομένων των σχεδιασμών που οδήγησαν στη διακήρυξη του Καΐρου, η οποία επιτείνει την απομόνωση της Άγκυρας, δεν έχει αποκλειστεί το απευκταίο σενάριο πολεμικής κίνησης από την Τουρκία, με το στήσιμο σκηνικού Ιμίων. Για αυτό το λόγο άπαντες τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο τελούν σε καθεστώς πλήρους ετοιμότητας, εκτιμώντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε έτι περαιτέρω τη θέση της Τουρκίας, γεγονός που είναι σε γνώση της Άγκυρας. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: