9.11.14

«Δεν κάνω βήμα πίσω για το φυσικό αέριο στην Κύπρο!»...

 
Νέα δεδομένα σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική – πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης προκειμένου...
η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσων των Τουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Τούρκος ηγέτης, «μεθυσμένος» από την αλαζονεία που ξεπερνά και αυτά ακόμη τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε, όπως πληροφορείται το «Έθνος της Κυριακής», στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της «προστασίας των συμφερόντων της Άγκυρας – σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους σε θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου»- στην τρίτη θέση της λίστας με τις απειλές ασφαλείας της Τουρκίας, προκαλεί εντονότατη ανησυχία στην Αθήνα και τη Λευκωσία, αφού εκτός της οικονομικής κρίσης πρέπει να διαχειριστούν το νέο «ναρκοθετημένο» σκηνικό που διαμορφώνει σε Αιγαίο και Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν. Υπό το πρίσμα αυτής της ξεκάθαρης απειλής συζήτησαν οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης στη Λευκωσία για τον συντονισμό των δύο κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Ερντογάν, οδηγώντας σε διπλωματική απομόνωση τη χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή αλλά και σε πάγωμα των σχέσεων με τις δύο άλλες σημαντικές περιφερειακές δυνάμεις, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, «εξασφαλίζοντας» την ψυχρότητα του Β. Πούτιν λόγω της στάσης του στην Κριμαία και στη Συρία και «κερδίζοντας» την καχυποψία ακόμη και του Μπ. Ομπάμα, στρέφεται για επίδειξη δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, επιλέγοντας ως «εύκολο στόχο» την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: