2.11.14

«Όργιο» παραεμπορίου στα σύνορα της χώρας...

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αιμορραγία των τοπικών οικονομιών στις παραμεθόριες περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Φλώρινα, Ξάνθη, Κιλκίς, Σέρρες κα) προς τις...
βαλκανικές χώρες, και κυρίως τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματικών φορέων των τοπικών οικονομιών, ετησίως εισόδημα 500 εκατ.ευρώ έως 1 δισ. ευρώ «φεύγει» από τις τοπικές οικονομίες προς τα Βαλκάνια. Η συγκεκριμένη διαρροή αφορά τόσο ελληνικές επιχειρήσεις που μετεγκαθίστανται στις γειτονικές χώρες, κυρίως λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος, όσο και το εισόδημα πολιτών που συρρέουν κατά χιλιάδες καθημερινά στα σύνορα, προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους στα Βαλκάνια.

Τα καύσιμα στα Σκόπια, που είναι σημαντικά φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα (αμόλυβδη βενζίνη 32% φθηνότερη, το πετρέλαιο κίνησης 26% και το υγραέριο 39%), καθώς και τα καταναλωτικά αγαθά που πωλούνται στη μισή τιμή στη Βουλγαρία, οδηγούν πολλούς κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών να κάνουν ένα ταξίδι λίγων λεπτών, προκειμένου να εφοδιαστούν με ό,τι χρειάζονται από τις γειτονικές χώρες.

Την ίδια ώρα, οργιάζει το παρεμπόριο στη Ξάνθη, κυρίως από τη Βουλγαρία, από όπου έρχονται πάσης φύσεως προϊόντα, χωρίς παραστατικά και πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, γονατίζοντας τους νόμιμους επιχειρηματίες της πόλης. Είναι ενδεικτικό πως μέσω της διόδου Αγίου Κωνσταντίνου έρχονται ακόμη και γιατροί, οι οποίοι εξετάζουν ασθενείς μέσα σε βαν!

Ξάνθη: «Μαύρο» το 50% της οικονομικής δραστηριότητας στα σύνορα
Τρόφιμα, ψωμιά, ξύλα ακόμη και φάρμακα «κατεβαίνουν» καθημερινά από τη Βουλγαρία στη Ξάνθη, μέσω των 12 διόδων που υπάρχουν, και κυρίως αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Η συγκεκριμένη δίοδος άνοιξε πριν από 4 χρόνια, με στόχο να τονώσει το εμπόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ωστόσο έχει γίνει πύλη εισόδου κάθε λογής παράνομων εμπόρων. Μέχρι πριν ένα μήνα υπήρχε μόλις ένας αστυνομικός, ο οποίος μάλιστα φιλοξενούνταν στο βουλγαρικό έδαφος, καθώς δεν υπήρχε φυλάκιο στην ελληνική πλευρά, και ήταν αδύνατον να πραγματοποιήσει ελέγχους. Το τελευταίο διάστημα έχει αποσπαστεί ακόμη ένας, ωστόσο το παρεμπόριο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και αποτελεί πλέον το 50% του συνολικού τζίρου που γίνεται στην περιοχή.

Για πλιάτσικο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης. «Η κατάσταση είναι τρομακτική. Έρχεται ο κάθε απατεώνας και πουλάει τα πάντα, χωρίς κανένα παραστατικό. Εκτός από ξύλα, βενζίνη και τρόφιμα, πωλούνται ακόμη και φάρμακα, ενώ έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς “γιατροί”, οι οποίοι εξετάζουν τους ασθενείς μέσα σε βαν, στον ορεινό όγκο της περιοχής. Έχουμε αναφορές ότι έρχονται οδοντίατροι και κάνουν σφραγίσματα, εξαγωγές και γέφυρες κυριολεκτικά στο πόδι», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση που επικρατεί έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους επιχειρηματίες, με τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο και να ξεπερνούν τα 2.500 την τελευταία τετραετία...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: