1.11.14

«Ήρθε η ώρα ν’ ανοίξει η στρόφιγγα»...

Stournaras-Giannis 
Κανέναν αντίκτυπο δεν θα έχει στην πραγματική οικονομία η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, εάν το θετικό αυτό αποτέλεσμα δεν μετασχηματιστεί σε...
δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τα οποία στα πέτρινα χρόνια της κρίσης απώλεσαν εισοδήματα 48,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 26,4% του ΑΕΠ της χώρας.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με  του δήλωση του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» καλεί τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να ανοίξουν την «κάνουλα» των δανείων για να μπορέσει να ενυδατωθεί η αγορά.

«Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται σήμερα σε πιο γερές βάσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν για να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας» τονίζει ο κ. Στουρνάρας, που έζησε εκ του σύνεγγυς την πυρετώδη διαδρομή του ελληνικού συστήματος ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας από το 1994 ώς το 2000.

Είναι αλήθεια ότι η εικόνα των ελληνικών τραπεζών με τα υπερκέρδη του παρελθόντος, τα μεγάλα επιχειρηματικά βήματα και την επεκτατική τους πολιτική στα Βαλκάνια δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή «γκρίζα» κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που στοιχειώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Για τον διοικητή της Τραπέζης τη Ελλάδος τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν ένα κομβικής σημασίας ζήτημα, το οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.


Η τελευταία δικαιολογία

Οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές θεωρούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η τελευταία δικαιολογία που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι τράπεζες για να μη στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Τον απλό πολίτη ή τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, δηλαδή, που έχει ανάγκη από ένα στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο, το οποίο δικαιολογημένα ζητά, αφού νωρίτερα είχε επωμιστεί το σχέδιο της διάσωσης των ελληνικών τραπεζών με τα 40,5 δισ. ευρώ που έφτασε το κόστος συνολικά.

Αυτός βέβαια ήταν ο γενικός κανόνας αντιμετώπισης κατά την περίοδο της κρίσης, του PSI και της ανακεφαλαιοποίησης. Υπήρχαν όμως και οι εξαιρέσεις. Κάποιοι επιχειρηματίες είχαν καταφέρει και διατηρούσαν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό χρήμα, όταν ορισμένα άλλα φυσικά πρόσωπα χάνονταν στα δεκάδες δικαιολογητικά και τις εγγυήσεις.

Παρά τον ισχυρότερο εποπτικό έλεγχο, συνέβαιναν και αυτά. Τώρα, μετά τον σκόπελο των τεστ αντοχής που κατάφεραν να προσπεράσουν οι ελληνικές τράπεζες σε βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων, θα πρέπει να αποκατασταθεί σταδιακά η ρευστότητα στην αγορά, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Μόνο έτσι τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους μετά τη συντριβή που υπέστησαν τα εισοδήματά τους από το Μνημόνιο και την κρίση. Μόνο το 2013, ο εθνικός πλούτος που εξαϋλώθηκε έφτασε τα 14 δισ. ευρώ. Πρόκειται για απώλειες που οφείλονται στην κατά 10,7% μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και στην κατά 12,3% μείωση των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: