30.11.14

Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ για τις εκλογές στην ανατολική Ουκρανία...

Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ για τις εκλογές στην ανατολική ΟυκρανίαΟι κυρώσεις σε βάρος 13 προσώπων και πέντε οντοτήτων που ενεπλάκησαν στις εκλογές οι οποίες οργανώθηκαν από τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία στις 2 Νοεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ με...
τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση αυτή αυξάνει σε 132 τον αριθμό των προσώπων σε βάρος των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις της ΕΕ για το ουκρανικό ζήτημα και σε 28 των οντοτήτων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχει παγώσει η ΕΕ.

Η επιβολή των νέων κυρώσεων εγκρίθηκε την Παρασκευή από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ με γραπτή διαδικασία.

Πρόκειται για την εφαρμογή μιας πολιτικής συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις 17 Νοεμβρίου.

Οι κυρώσεις αφορούν προσωπικότητες που μετείχαν στις αυτονομιστικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 2 Νοεμβρίου, όπως ο Αλεξάντρ Κόφμαν, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις εκλογές και ο Ραβίλ Χαλίκοφ, πρώην γενικός εισαγγελέας της δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Οι κυρώσεις συνίστανται στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εντός της ΕΕ και στην απαγόρευση θεώρησης διαβατηρίου ή διαμετακόμισης μέσω του εδάφους της ΕΕ για τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των κυρώσεων.

Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης πέντε οντότητες, κυρίως πολιτικές οργανώσεις, όπως η «δημοκρατία του Ντονέτσκ» και η «Ειρήνη για την περιοχή του Λουχάνσκ» που διοργάνωσαν τις εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, οι οποίες κρίθηκαν «παράνομες» από τους Ευρωπαίους.

Για τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, «οι υποτιθέμενες 'εκλογές' παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του πρωτοκόλλου του Μινσκ», μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο και ουσιαστικά σήμερα δεν τηρείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: