30.11.14

Ρευστότητα μόνο στα λόγια...

Ρευστότητα μόνο στα λόγια 
Η ροή χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες παραμένει στο ναδίρ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Οκτώβριο, με τον ετήσιο...
ρυθμό μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα να διαμορφώνεται στο -3,2% από -3,5% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 237 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 937 εκατ. ευρώ).
Μόνο στο μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων υπήρξε «φως» καθώς οι τράπεζες έδωσαν περισσότερα δάνεια, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 και η καθαρή ροή ήταν τον Οκτώβριο του 2014, θετική κατά 209 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής κατά 737 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο πριν. Ωστόσο μένει πολύς δρόμος ακόμη για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, καθώς ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -3,8%, από -4,7% τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες, αλλά και τα νοικοκυριά παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό.
Στην μεν πρώτη κατηγορία, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 91 εκατ. ευρώ (έναντι θετικής καθαρής ροής 19 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2013) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,1%, από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.
Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες (νοικοκυριά) και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2014 αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 218 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -3,0%, από -2,9% τον προηγούμενο μήνα.
Τα καλά νέα, για τα οποία ωστόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν πειστεί, έρχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η πρώτη εκτίμηση που είχε δημοσιοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε αύξηση 1,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: