16.11.14

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την εκμετάλλευση της Κασσιώπης Κέρκυρας...

Το «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκμετάλλευση της Κασσιώπης Κέρκυρας.

Ειδικότερα, δεν προσκρούει την...
διεθνή, Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα (12.11.2013) για την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής Ερημίτης της Κασσιώπης Κέρκυρας, η οποία έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας (απόφαση 3874/2014).

Παράλληλα, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς έξι κατοίκων της ευρύτερη περιοχής της Κασσιώπης που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος .

Η επίμαχη έκταση η οποία ανέρχεται περίπου στα 447 στρέμματα, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού και εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου. Επίσης, σε τμήμα της έκτασης 7,2 περίπου στρεμμάτων υπάρχει ναυτικό οχυρό.

Στην περιοχή της Κασσιώπης πρόκειται να δημιουργηθούν παραθεριστικοί και τουριστικοί χώροι, να ανεγερθούν ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, να κατασκευαστούν μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις γκολφ. γήπεδα, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναζωογόνησης (spa), χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), ακίνητα μικτών χρήσεων, κ.ά. Συνολικά θα ανεγερθούν κτίρια 36.400 τετραγωνικών μέτρων.

Οι κάτοικοι επικαλέστηκαν κατά κανόνα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι ότι η περιοχή της «Βρωμολίμνης» είναι τόπος που συχνάζει το θηλαστικό ενυδρίδα ή βίδα το οποίο προστατεύεται από πολλές διεθνείς συνθήκες (Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής, κ.λ.π.).

Ακόμη, υποστήριξαν ότι η επίμαχη έκταση συνιστά «οικολογικό διάδρομο», αλλά είναι και οικότοπος.

Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν ότι η εν λόγω περιοχή δεν έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA, αλλά και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα δεν προσκρούει στην Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, στην Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, την οδηγία για την προστασία του τοπίου και την Ελληνική νομοθεσία...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: