14.11.14

Διαφθορά με «χρυσές βίζες» επενδυτών ακινήτων...

 

Η αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης και ελέγχου των συνόρων στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά, η οποία σχετίζεται με τις λεγόμενες ...
«χρυσές θεωρήσεις διαβατηρίου» για πλούσιους ξένους επενδυτές.
Η γενική εισαγγελία της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι έγιναν τουλάχιστον έντεκα συλλήψεις και πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 60 έρευνες --αρκετές σε υπουργεία-- σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της έρευνας για τις θεωρήσεις αυτές και άλλες υποθέσεις διαφθοράς, αθέμιτης άσκησης επιρροής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας Lusa, ο Μανουέλ Πάλους, ο επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης, ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν, ενώ διεξήχθη έρευνα στα γραφεία της υπηρεσίας. Μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί επιβεβαίωσε τη σύλληψη, αλλά δεν αποκάλυψε εάν στον Πάλους ασκήθηκε δίωξη για κάποιο αδίκημα.
Το πρόγραμμα των «χρυσών» θεωρήσεων διαβατηρίου είχε εγκαινιαστεί από την κυβέρνηση στα τέλη του 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία. Προέβλεπε τη χορήγηση βίζας σε πολίτες κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επένδυαν σε ακίνητα. Έφερε στα δημόσια ταμεία πάνω από €1 δισεκ. σε επενδύσεις, ιδίως σε ακίνητα, κυρίως από Κινέζους που επένδυσαν πάνω από €500.000 για να αποκτήσουν ιδιοκτησίες στην πορτογαλική επικράτεια.
Η γειτονική Ισπανία και ορισμένα ακόμη κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν θέσει σε εφαρμογή παρόμοια προγράμματα. Οι θεωρήσεις διαβατηρίου που προσέφεραν οι αρχές στη Λισαβόνα επιτρέπουν σε ξένους να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός του λεγόμενου Χώρου Σένγκεν, στον οποίο ανήκουν 26 ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει εξαρχής ότι το πρόγραμμα αυτό υπήρχε ο κίνδυνος να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης σε εγκληματίες και να διαθρέψει φαινόμενα διαφθοράς. Η πορτογαλική κυβέρνηση επέμενε ότι ασκούσε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα πρόσωπα που υπέβαλαν αιτήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τηρούσε τα πρότυπα που είχε θέσει η ΕΕ. Τον περασμένο Ιούνιο, όμως, παραδέχθηκε ότι οι πορτογαλικές αρχές ερευνούν καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες σχετίζονται με το πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος η Πορτογαλία έχει χορηγήσει «χρυσές βίζες» σε περίπου 1.500 πρόσωπα, στην πλειονότητά τους Κινέζους, αλλά και υπηκόους της Ρωσίας, της Βραζιλίας, της Ανγκόλας κ.ά. χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: